Vnetje zunanjega ušesa poleti

  • NP
  • četrtek, 12. avgust 2010
(Foto: Jupiterimages)

Poleti veliko časa preživimo v vodi, zato lahko pride do vnetja zunanjega ušesa (Otitis externa), ki obsega zunanji sluhovod in njegovo kožo. Kopalci, plavalci in potapljači so še posebno izpostavljeni takemu vnetju, saj se pri njih voda v ušesu zadržuje dalj časa, zato lahko razdraži in zmehča kožo sluhovoda. Voda zmanjša tudi pH kože v sluhovodu, ki ščiti pred okužbo, lahko pa raztopi in izloči ušesno maslo, ki ima tudi varovalno vlogo. Tako je olajšan vdor mikroorganizmov iz vode, ki povzročijo vnetje. Preberite, kako prepoznati takšno vnetje in kaj lahko storite, da ga preprečite.

Vnetje najpogosteje povzročijo bakterije (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, anaerobne in gram negativne bakterije) ter glivice (Aspergillus in Candida). Dejavniki tveganja so še poškodbe kože v sluhovodu (praskanje, grobo čiščenje, tudi z vatiranimi palčkami), suha koža, ekcem, tujki v ušesu ter visoka ali nizka temperatura v okolju.

Simptomi in znaki

Glavni znaki vnetja so bolečina, srbenje, luščenje povrhnjice, neprijeten občutek v ušesu in tudi poslabšanje sluha. Sluhovod je lahko otečen ali pordel, včasih je prisoten (gnojen) izcedek, vnetje, ki ni nalezljivo, pa se lahko pojavi na obeh sluhovodih. Zdravnika je treba obiskati, če našteti simptomi ne izginejo v dnevu ali dveh, če je uho močno vneto in ga spremlja izcedek.

Zdravljenje …

… obsega lajšanje bolečin, odstranitev izcedka iz zunanjega sluhovoda ter lokalno zdravljenje s kortikosteroidi, antibiotiki in/ali protiglivičnimi zdravili. Okužba se navadno pozdravi v štirih ali petih dneh.

Vnetje lahko preprečite

Za zmanjšanje tveganja lahko največ naredimo sami, in sicer z izogibanjem onesnaženim vodam, z ustrezno nego oziroma čiščenjem ušes, z rednim in temeljitim sušenjem in brisanjem ušes po kopanju ter z zaščito s plavalnimi čepki.

Bolj ogroženi za vnetje zunanjega sluhovoda so otroci (če se dalj časa zadržujejo v vodi) ter osebe s prirojenimi napakami ušes, z vnetji kože (dermatitis, psoriaza, ekcem), osebe s sladkorno boleznijo in drugimi motnjami presnove ter osebe z levkopenijo.

Kako pravilno čistimo ušesa?

Zdravega sluhovoda ni treba čistiti, saj ušesno maslo ščiti uho: preprečuje poškodbe in okužbe, onemogoča, da bi prah in umazanija prišla do bobniča, odbija vodo in preprečuje izsušenost kože. Redno si čistimo le uhlje do vhoda v sluhovod (do tam, kamor sežemo s kazalcem). Notranjosti sluhovoda ne smemo čistiti ter vanj potiskati vatiranih paličic ali robov brisač, sploh pa ne ostrih predmetov. Tako ušesno maslo le potisnemo globlje do bobniča. Če vaše žleze proizvajajo več ušesnega masla kot običajno in se to strdi, se sluhovod utegne zamašiti. V takem primeru se oglasite pri osebnem zdravniku, ki vam bo sluhovod (če je zdrav in nepoškodovan) izpral.


Kako izbrati prave čepke?

Čepki so izdelani iz najrazličnejših materialov in so različnih oblik. Za zaščito pred vodo so priporočljivi čepki iz vodotesnega materiala, ki jih je preprosto vstaviti in odstraniti. Pri izbiri je pomembno, da se čepki prilagajajo obliki in velikosti sluhovoda, da zanesljivo ščitijo pred vodo, ter da so lahki in mehki. Zaradi higienskih razlogov jih je treba pogosto menjati, tako da si za večdnevni dopust priskrbite več parov.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki