Vnetje ušesa

(Foto: Jupiterimages)

Nikoli ga ne smemo zanemariti

Uho je sestavljeno iz več delov, ki kot uigrani glasbeni inštrumenti prenašajo zvoke iz okolice v naše možgane, ti pa jih prevedejo in prepoznajo. Posamezni deli ušesa so občutljivi zaradi možnosti okužb, zlasti srednje uho in bobnič, ki ga lahko poškodujemo, če si ušesa čistimo s paličicami. Preberite, kakšne nevarnosti pretijo ušeskom otrok in ušesom odraslih ter se poučite, kako jih pravilno čistiti.

Vnetja srednjega ušesa pri otrocih

Ko govorimo o vnetju ušes, mislimo predvsem na vnetja srednjega ušesa, redkeje sluhovoda. Vnetja ušes, zlasti srednjega ušesa, so pri otrocih pogosta predvsem zaradi anatomskih okoliščin in dejstva, da otrok še nima dokončno oblikovanega imunskega sistema, kajti ta se razvija vse do sedmega leta ali kasneje. Žrelnica, ki je eden od mandeljnov, se nahaja v nosnem žrelu, ki je majhen prostor nad mehkim nebom. Vanj se spredaj odpirata nosni odprtini, na levi in desni strani pa se odpira evstahijeva cev, ki v srednje uho dovaja zrak in skrbi, da je zračni pritisk v srednjem ušesu enak zračnemu pritisku v okolju. Navzdol gre v žrelo, kjer skozi usta vidimo nebnici ali mandeljne, ki se nahajata med nebnimi loki.

Pri otrocih so mandeljni in žrelnica normalno večji, zlasti prva tri leta, saj predstavljajo osnovno obrambo pred okužbami. Ker se žrelnica nahaja na majhnem prostoru in ker v njej prebivajo številni adenovirusi in drugi mikrobi, je zlasti pozimi skoraj nenehno malce vneta in zato še dodatno nabrekla. Vnetje se pogosto širi po evstahijevi, ki je zaradi otekanja sluznice pogosto zaprta, kar še pospeši širjenje okužbe. Pri otrocih je evstahijeva cev kratka in tudi zato hitreje pride do okužbe.

Kot pravi Peter Belšak, dr. med., spec. otorinolaringologije, so vzroka za vnetja ušes pri otrocih predvsem »povečana žrelnica in pogoste okužbe z bakterijami ali virusi, zlasti v vrtcu. Otrok je v večji skupini izpostavljen raznovrstnim virusom, ki ne le da ne dopuščajo odpornosti, ampak jo lahko še oslabijo. Tako otrok utegne zboleti, se pozdraviti, že čez teden dni pa znova zboleti zaradi drugačnega virusa, k čemur tedaj dodatno pripomore še šibkejši imunski sistem. Vnetje ali zaporo evstahijeve cevi lahko povzročijo tudi alergije, druge zapore nosu in anatomske napake, kot je volčje žrelo.«

Huda bolečina

Akutno vnetje je pri otrocih zelo opazno, saj je bolečina pri akutnem vnetju srednjega ušesa zelo močna. Največkrat bolečina otroka zbudi sredi noči, ko je nabrekanje sluznice največje. Bolečina nastane zaradi pritiska, ki ga povzroča izcedek, nakopičen v srednjem ušesu, ki je zaprt prostor. Evstahijeva cev je pri vnetjih zaprta in izcedek, ki nastane pri vnetju, nima kam odtekati. Bolečina v ušesu preneha, če uspemo odpreti evstahijevo cev, pogosto pa bobnič pritiska ne zdrži in poči. Če bobnič poči, iz ušesa priteče sluz ali gnoj, pri virusnem vnetju bobniča pa je pogosto izcedek rahlo krvav.

Zdravljenje

»Akutno vnetje srednjega ušesa zdravijo z antibiotiki, kapljicami za nos ter protivnetnimi ali protibolečinskimi zdravili. Antihistaminiki zmanjšajo vnetne znake, predvsem otekline in izcejanje, zato jih pogosto predpišem. Pri trdovratnem gnojenju vzamem bris in določim bakterijo, ki povzroča vnetje, ter antibiogram, ki pove, na katere antibiotike je povzročitelj vnetja občutljiv,« pripoveduje dr. Belšak.

Pri hudem vnetju se bobnič boči v sluhovod, specialisti predrejo bobnič, da tekočina izteče ven. Luknjica se hitro zaceli in ne vpliva na sluh. »Če nam uspe obdržati kolikor toliko odprto evstahijevo cevko pri otroku, pogosto preprečimo nastanek vnetja srednjega ušesa in vse nevšečnosti, ki ob tem nastanejo. Že po tretjem letu starosti se število vnetij srednjega ušesa zmanjša, včasih pa trajajo tudi dvanajstega leta,« še doda dr. Belšak.
Članek se nadaljuje »


Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki