Ko iz nosu zakrvavi na dopustu

Iz nosu najpogosteje krvavijo otroci in starejši, neredko tudi nosečnice, in sicer zaradi hormonskega vpliva na nosno sluznico in žilne strukture nosu. Krvavitve so pogostejše ob prehladu in alergijah, pa tudi pri tistih, ki imajo pogoste težave s sinusi.
Iz nosu najpogosteje krvavijo otroci in starejši, neredko tudi nosečnice, in sicer zaradi hormonskega vpliva na nosno sluznico in žilne strukture nosu. Krvavitve so pogostejše ob prehladu in alergijah, pa tudi pri tistih, ki imajo pogoste težave s sinusi.

Poletje je čas, ko se krvavenje iz nosu pogosteje pojavlja, predvsem zaradi toplejšega zraka in manjše vlažnosti. Če poznate načine zaustavljanja krvavitev, lahko tudi sami, najpogosteje brez zdravniške pomoči, rešite problem in še naprej brezskrbno uživate na dopustu.

Krvavitev iz nosu, strokovno imenovana epitaksa, se lahko razlikuje od zelo kratkotrajnega do podaljšanega in obilnega krvavenja. Epitaksa je lahko povsem nenevaren pojav, a tudi življenje ogrožajoče stanje, ki zahteva nujno in hitro ukrepanje.

Na spodnji tretjini nosnega pretina, hrustanca, ki ločuje nosno votlino na levo in desno nosnico, se nahaja splet krvnih žilic oziroma kapilar, ki je zelo površinski. Kar 90 odstotkov krvavitev iz nosu nastane v tem delu, ki je najbolj izpostavljen, in če pride do površinskih razpok, bodo žilice začele krvaveti. Od velikosti žilice je odvisno, kako obilna bo krvavitev.

Iz nosu najpogosteje krvavijo otroci in starejši, neredko tudi nosečnice, in sicer zaradi hormonskega vpliva na nosno sluznico in žilne strukture nosu. Krvavitve so pogostejše ob prehladu in alergijah, pa tudi pri tistih, ki imajo pogoste težave s sinusi. Večje tveganje za krvavitev imajo tudi ljudje s povišanim tlakom, ukrivljenim nosnim pretinom, ljudje na antikoagulantnem zdravljenju, vsi, ki terapevtsko vdihujejo kisik, sladkorni bolniki ...

Vzroki za krvavitev iz nosu

Lokalni: ukrivljenost oziroma deviacija nosnega pretina, povečane nosne školjke, mehanične poškodbe, tujki v nosu, novotvorbe, pretirana uporaba kapljic za nos.

Splošni (sistemski): visok krvni tlak, hematološke bolezni (levkemija, hemofilija), jemanje določenih zdravil (nesteroidni antirevmatiki, citostatiki, antikoagulanti), pomanjkanje vitamina C (krhke stene kapilar) ali vitamina K (nezadostna sinteza koagulantnih faktorjev).


Brez panike

Preden se obrnemo k zdravniku po pomoč zaradi krvavitve iz nosu, lahko tudi sami izvedemo nekaj ukrepov, ki bodo ublažili in morebiti celo ustavili krvavitev. Morda je najpomembnejše, da ostanemo zbrani in ne zaženemo panike. Potrebno se je umiti z mrzlo vodo in na vrat postaviti hladne obkladke.

Postopki ustavljanja krvavitve

 • Človeka, ki krvavi iz nosu, postavimo v sedeči položaj z glavo, nagnjeno naprej. Pozor: nikar ga ne postavljamo v ležeči položaj, saj v tem primeru lahko pride do izlivanja krvi ob zadnjem delu požiralnika kot tudi požiranja krvi.
 • Izpihujemo izmenično obe nosnici, da bi odstranili morebitne krvne strdke.
 • S palcem in kazalcem pritisnemo nos in ustvarjamo pritisk od 5 do 10 minut. V tem času človek diha skozi usta s spuščenimi rameni. Nato pritisk rahlo popustimo, da lahko človek začne dihati skozi nos, tako kot bi vohal cvetlice – vdahne na nos in izdahne skozi usta.

Na ta način bomo ustavili večino krvavitev is nosu, če pa kri še vedno teče, je potrebno narediti naslednje:
izmenično izpihovati nosnici,
 • v krvavečo nosnico vstaviti tampon iz gaze ali vate, ki smo ga pomočili v 3-odstotno raztopino hidrogena oziroma ga navlažili s kapljicami za nos. Po 10 do 15 minutah izvlečemo tampon in nadaljujemo z normalnim dihanjem.

Če vam je krvavitev uspelo ustaviti, obvezno preverite, če se kri ne zliva ob zadnji steni požiralnika, saj zlasti pri otrocih lahko pride do požiranja večje količine krvi ter izkrvavitve.

Potem ko ste krvavitev ustavili, je priporočljivo, da še dva dni uporabljate kapljice za nos, ki povzročajo zoževanje kapilar, pri čemer se izogibajte uporabi nosnih pršil. Priporočljiva je uporaba fiziološke raztopine enkrat dnevno za ohranjanje vlažnosti nosne sluznice.

K zdravniku

Če vam krvavitve ni uspelo ustaviti niti po desetih minutah, gre verjetno za večjo kapilaro, zato je nujno poiskati pomoč zdravnika, ki bo težavo ustrezno oskrbel. Bolniku bo predpisal antibiotično terapijo, ki traja sedem dni, povečan vnos vitamina C ter terapevtske odmerke vitamina K. Nujen je internistični pregled, laboratorijska diagnostika s temeljito krvno sliko in določitvijo antikoagulacijskega statusa. Pri odraslih je nujno izmeriti krvni tlak in če je povišan, je potrebno ponoviti redno terapijo ter obvezno obiskati zdravnika specialista, medtem ko je pri nizkem krvnem tlaku potrebno nadoknaditi tekočino.

Krvavitve iz nosu pri otrocih

Čeprav so krvavitve iz nosu pri otrocih zelo pogoste, starše precej skrbijo. Na srečo pri otrocih v veliki večini primerov ne gre za posledico resnejšega medicinskega problema in večina krvavitev se običajno spontano ustavi sama od sebe.

Vzrokov za krvavenje iz nosu je veliko, med najpogostejšimi pa so:

 • Poškodbe nosu od zunaj – zgrešeno je misliti, da samo grobi udarci v nos povzročijo krvavitev. Pogosto je dovolj že lahen udarec, da kri iz nosu začne teči pri otrocih, ki imajo malo šibkejše (tanjše) stene kapilar.
 • Notranje poškodbe nosu tlačenje prstkov ali raznih drugih predmetov v nos (igrače ali deli igrač), lahko povzroči krvavitev. Ostri, slabo porezani nohti so prav tako pogosto krivec, zato bodite na nohte posebej pozorni, če otrok pogosto brez očitnega vzroka krvavi iz nosu.
 • Vnetja, zlasti virusna, še posebej pri nagli spremembi zunanje temperature lahko privedejo do krvavitve iz nosu. Ta je pogostejša pri otrocih, ki imajo povečan tretji mandelj oziroma pri otrocih z alergijo in kroničnim sinusitisom. V vseh navedenih primerih, kot tudi pri akutnem prehladu, je sluznica nosu vneta, s tem pa bolj prekrvavljena, zato se hitro lahko zgodi krvavitev, še zlasti če nos močno izpihujemo oziroma že pri nežnejšem vrtanju.
 • Prirojeno šibke nosne kapilare – nekateri otroci imajo zelo tanke stene žilic, ki gradijo splet kapilar, zato je dovolj že, da si močneje pomanejo nos in zakrvavijo iz njega. Zato ti otroci neredko krvavijo tudi ponoči, ko si nosek ranijo nevede.
 • Bolezni, ki zmanjšujejo sposobnost strjevanja krvi (koagulopatije oziroma zmanjšanje števila trombocitov) niso pogost vzrok, toda nanje je potrebno pomisliti, če je otrok nagnjen h krvavitvam tudi na drugih delih telesa, predvsem na koži (izražene modrice) oziroma sluznici ustne votline.
Ne glede na vzrok je krvavitev iz nosu potrebno pravilno ustaviti, zato morajo starši poznati zgoraj naveden postopek ustavljanja krvavitve.

Kdaj z otrokom k zdravniku?

 • Če po navedenih ukrepih kri ne neha teči, je otroka potrebno odpeljati k zdravniku, ki se bo po hitrem pregledu odločil za najboljši način ustavljanja krvavitve.
 • Ko gre za resno poškodbo nosu – če je nos zelo otečen ali pa je jasno vidna deformiranost kostnega
 • dela nosu, gre za resno travmo,
 • zato je dobro čim prej poiskati specialista za uho, grlo in nos (ORL).
 • Če je otrok izrazito oslabel, izčrpan, zaspan in brezvoljen, kar sicer zanj ni običajno, in če to traja tudi deset minut po poškodbi, je dobro poiskati zdravniško pomoč.
 • Če se krvavitev hitro ponovi (denimo po nekaj minutah, odkar ste krvavitev ustavili) in če tudi druga mesta na koži (ali sluznici) krvavijo, je pametno poiskati zdravnika, ki bo med drugim opravil potrebne preiskave, s katerimi bi izključili morebitne motnje strjevanja krvi kot vzrok za krvavitve.

Večina otrok nima resnih krvavitev iz nosu in jih je mogoče z lahkoto ustaviti s preprostimi ukrepi. Pomembno je otrokom pojasniti, da se to lahko ponovi, da pa ne gre za nevarnost in da ni potrebno delati panike. Do krvavitev iz nosu lahko pride tudi zaradi daljše izpostavljenosti soncu, saj se pod vplivom vročine širijo kapilare, ki sodelujejo pri uravnavanju telesne temperature. Malemu nosku ne prija niti suh zrak v zaprtem prostoru, kot so klimatizirane sobe ali avtomobil, zato je potrebno prostore, v katerih bivajo otroci, redno prezračevati in ustrezno vlažiti.