5 znakov, da vam peša sluh

 Povsem običajno je, da se sluh s staranjem slabša, toda stopnja poslabšanja mora ustrezati starosti, opozarjajo strokovnjaki za bolezni ušes, grla in nosu.
Povsem običajno je, da se sluh s staranjem slabša, toda stopnja poslabšanja mora ustrezati starosti, opozarjajo strokovnjaki za bolezni ušes, grla in nosu. (Foto: Shutterstock)

Nikar ne prezrite občasnih motenj sluha, kot so šumenje in zvonjenje v ušesih. Povsem običajno je, da se sluh s staranjem slabša, toda stopnja poslabšanja mora ustrezati starosti, opozarjajo strokovnjaki za bolezni ušes, grla in nosu.

Če se slabša hitreje, je potrebno nujno ugotoviti, kaj ga povzroča, in pravočasno ukrepati, saj je pešanje sluha tesno povezano s propadanjem umskih zmogljivosti. V nekaterih primerih je za slabši sluh kriva poškodba, lahko pa nastane kot posledica prirojene hibe ali opravljanja določenih poklicev, pa tudi zaradi dolgoletnega bivanja v zelo hrupnem prostoru.

Šumenje – prvi znak, da se sluh slabša, je lahko občasnošumenje ali zvonjenje v ušesih. Blagega šumenja se najpogosteje zavemo v tihem prostoru, todače zvok postane intenzivnejši ali je celo stalno prisoten brez prekinitev, to nakazuje na poškodbo živcev v ušesih. Otorinolaringologi opozarjajo, da lahko uporaba slušalk znatno prispeva k slabšanju sluha. Do izgube sluha lahko prideže po osmih do petnajstih minutah poslušanja glasbe na najvišji jakosti, občasno šumenje ali bučanje po poslušanju glasne glasbe na koncertu, kar je opozorilni znak, da je bila glasba preglasna.

Ravnotežje – pogosto opotekanje in nestabilnost pri hoji ni nujno posledica slabše koncentracije ali nizkega pritiska. Ljudje, ki imajo težave s sluhom, porabijo veliko energije za to, da bi slišali, kaj se okoli njih dogaja, zato preprostim aktivnostim, kot je ohranjanje ravnotežja, ne namenjajo dovolj pozornosti. Če so kanalčki notranjega ušesa, ki pošiljajo signale v možgane, poškodovani, je to lahko razlog za motnjo ravnotežja.

Pozabljivost – največji del podatkov, ki si jih zapomnimo, smo pravzaprav nekje slišali. Toda težko si je zapomniti nekaj, česar še slišali nismo dobro, poudarjajo ORL strokovnjaki. Postopna izguba sluha v starejših letih je lahko razlog za slabšanje spomina.

Kaj praviš? – če ne razumete dobro svojega sogovornika v okolju, kjer je dokaj hrupno in se mešajo različni zvoki, kot denimo v restavraciji v času kosila, in pogosto prosite sogovornika, naj ponovi, kar je pravkar rekel, za to ne krivite slabe akustike. Uho, ki normalno deluje, lahko »ujame«, tisto, kar želite slišati tudi v hrupnem prostoru. Če vam gre težje, je to eden prvih simptomov slabšanja sluha. V tej fazi se lahko pojavijo tudi težave z razumevanjem telefonskega pogovora.

Zdravljenje – poslabšanje sluha je mogoče zdraviti, in sicer s konservativnimi metodami oziroma zdravili ter s pomočjo kirurškega posega. Izbira je odvisna od vzroka, ki je povzročil poškodbe sluha. Za težave z notranjim ušesom so primernejše konservativne metode, medtem ko se težave s srednjim in zunanjim ušesom navadno rešujejo operativno. Kljub temu je najboljši pristop preventiva, ki je predvsem izogibanje hrupu.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki