8 znanih in neznanih dejstev o ušesih

Čeprav je bolečina v ušesih najpogosteje znak vnetja ušesa, sinusitisa ali zamašenosti z ušesnim maslom, včasih kaže na težave drugje v telesu.
Čeprav je bolečina v ušesih najpogosteje znak vnetja ušesa, sinusitisa ali zamašenosti z ušesnim maslom, včasih kaže na težave drugje v telesu. (Foto: Shutterstock)

Ko dobro slišimo in nimamo nobenih bolečin, se za ušesa komaj zmenimo. Da bi čim dlje tako ostalo in da bi se izognili resnim težavam, ki lahko vodijo tudi v izgubo sluha, vam predstavljamo nekatera osnovna znana in manj znana dejstva o ušesih, teh nežnih in nezamenljivih inštrumentih, ki igrajo nadvse pomembno vlogo v našem organizmu in življenju. Ste vedeli, da ljudje z velikimi ušesi živijo dlje?

1. Čiščenje z bombažnimi paličicami


Čeprav na vsaki škatlici piše, da jih je prepovedano dajati v ušesa, vsi to opozorilo preprosto in pogosto gladko prezremo. Strokovnjaki za zdravje ušes močno odsvetujejo in opozarjajo, da v notranjost ušes ne tlačimo prav ničesar. Paličice lahko naredijo precej škode: zbijejo maslo in ga potisnejo navzdol po kanalu, kjer se zamaši in je njegovo naravno odstranjevanje oteženo, poškodujejo bobnič, lahko pa tudi kakšna bombažna nitka ostane v ušesu ter povzroči vnetje. Strokovnjaki pojasnjujejo, da je odstranjevanje ušesnega masla enako, kot bi odstranjevali solze iz oči. Maslo ščiti ušesni kanal, ki je tenek in občutljiv ter se z lahkoto okuži. Namesto tega z vlažno krpico očistite zgolj zunanji del ušesne školjke ali pa jih izperite med prhanjem. Nagnite glavo in dovolite topli vodi, naj steče v ušesa, nato pa glavo nagnite na nasprotno stran in pustite, da skupaj z maslom odteče iz ušesa.


2. Čemu je sploh namenjeno ušesno maslo?

Zdravniki ne morejo z gotovostjo odgovoriti na vprašanje, zakaj obstaja, velja pa, da je maslo del naravnega procesa čiščenja ušesa. Nekateri ljudje ga imajo manj, drugi več. Ni povsem jasno niti, zakaj se začne pospešeno izločati. Ko je masla preveč in otrdi ali je potisnjen vzdolž kanala, to lahko vodi do občutka zamašenosti, kar se zgodi pri približno desetih odstotkih otrok, petih odstotkih zdravih odraslih ter dobri polovici starejših. Ušesno maslo je strupeno za majhne žuželke, tako da se ni treba bati, da vam bo kaj zlezlo v uho, če ležite na zemlji ali travi. Vosek poleg tega preprečuje umazaniji, da bi prodrla v ušesno notranjost.

3. Ušesne kosti so najmanjše v telesu

Tri kosti v ušesu, kladivce, tnalce in nakovalce, so najmanjše kosti v človeškem telesu. Kljub svoji majhnosti so zelo pomembne in če jih poškodujemo, to vodi do zelo hudih problemov. Če se zlomijo, to lahko povzroči izgubo sluha, mogoče pa jih je popraviti z operacijo.

4. Nikar na letalo z zamašenimi ušesi!

Evstahijeva cev sprošča pritisk, zato pri zamašenosti požiranje ali žvečenje običajno pomaga. Toda ko je cev polna tekočine, kar se dogaja, ko smo denimo prehlajeni, nam to ne bo pomagalo uravnati pritiska. Tako se lahko poškoduje bobnič, zato je priporočljivo, da pred potovanjem z letalom obiščete zdravnika, če imate zamašena ušesa.

5. Tudi z ušesi okušamo

Okusa hrane sicer ne morete občutiti s pomočjo ušes, vendar imajo ušesa pomembno vlogo pri prenosu signala okusa do možganov. Obstajajo številni živci, znani kot Chorda tympani, ki segajo vzdolž srednjega ušesa od jezika do možganov. Zato včasih, ko imamo težave z ušesi, ne moremo čutiti pravega okusa hrane.


6. Bobnič je debel le tri plasti celic

To je eden od razlogov, zakaj je tlačenje predmetov v ušesa nevarno, saj ga hitro in z lahkoto predremo. To pa je kar velika težava, saj se zelo težko zaceli in pozdravi.


7. Bolečina v ušesih lahko kaže na druge težave

Čeprav je bolečina v ušesih najpogosteje znak vnetja ušesa, sinusitisa ali zamašenosti z ušesnim maslom, včasih kaže na težave drugje v telesu. Ta bolečina se lahko nanaša na prav vse organe, od glave do trebuha. Glavni krivec za takšen prenos bolečine je pnevmogastrični živec, ki poteka od možganov prek ušes, skozi nos in grlo do abdomna.

Lak za lase slabo vpliva na ušesno maslo

Zaradi pogoste uporabe laka za lase lahko nekateri delci za utrjevanje prispejo tudi do masla, kar lahko povzroči zamašenost. Priporočljivo je, da pred nanašanjem laka ušesa zaščitite s koščkom vate.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki