Boleče grlo? Kaj pa, če ni samo prehlad?

Tudi bakterijska okužba lahko povzroči boleče grlo, a te okužbe običajno ne spremlja niti kihanje niti kašljanje, lahko pa se pojavijo slab zadah, povišana temperatura in otečeni limfni vozli na vratu.
Tudi bakterijska okužba lahko povzroči boleče grlo, a te okužbe običajno ne spremlja niti kihanje niti kašljanje, lahko pa se pojavijo slab zadah, povišana temperatura in otečeni limfni vozli na vratu. (Foto: Shutterstock)

V povprečju pogoltnemo slino kar 5-krat v eni minuti, zato se hitro zavemo bolečine, ko nas začne boleti grlo. Bolečina lahko traja od nekaj dni pa do tednov in mesecev. Pa veste, kaj vse je lahko razlog za bolečino v grlu?

1. Gripa

Čeprav bolečina v grlu ni najbolj tipičen simptom, se tudi lahko pojavi. V tem primeru namreč s kašljanjem razdražimo grlo in si pridelamo bolečino, ki pa jo čutimo v celem telesu, poleg tega je močno povišana tudi naša temperatura in smo močno utrujeni.


2. Prehlad

Vnetje zgornji dihalnih poti, ki ga povzročijo virusi, po domače imenujemo prehlad. Najbolj tipičen simptom je prav bolečina v grlu, ki se začne z razdraženostjo grla. Ob tem imamo zamešen tudi nos, pojavijo se lahko kašljanje, kihanje in kasneje še izcedek iz nosu. Nekateri virusi bolj napadajo grlo, zato povzročijo male poškodbe na zelo občutljivi sluznici žrela, kar občutimo kot močno pekočo bolečino. Tudi kadar virusi ne napadejo neposredno grla, ga lahko razdražimo zaradi pogostega kašljanja.

3. Bakterijsko vnetje

Tudi bakterijska okužba lahko povzroči boleče grlo, a te okužbe običajno ne spremlja niti kihanje niti kašljanje, lahko pa se pojavijo slab zadah, povišana temperatura in otečeni limfni vozli na vratu. Če so simptomi zelo izraziti, je dobro obiskati zdravnika, ki bo preveril, za kakšno vnetje gre in predpisal ustrezne antibiotike.


4. Mononukleoza

Mononukleozo povzroča Epstein-Barr virus, prenaša pa se s slino. Eden od simptomov je tudi bolečina v grlu, ob tem pa se pojavljajo še utrujenost, povišana temperatura in otečene bezgavke na vratu. Simptomi lahko trajajo tudi nekaj mesecev, zato obiščite zdravnika. Diagnozo bo postavil s pomočjo testa, za okužbo pa sicer ni zdravila.

5. Alergije

Nekatere alergije lahko poleg kihanja, solzenja oči in tekočega izcedka iz nosu povzročijo tudi bolečine v grlu oziroma bolje rečeno občutek praskanja v grlu. Krivci so lahko tako pelod kot tudi nekatera živila, ki pa povzročijo že druge težave. Če opazite zgoraj naštete simptome, se pogovorite z zdravnikom.

6. Laringofaringealni refluks

Gre za zelo podobno težavo kot gastroezofagealni refluks, le da pri tem težave povzroča grlo. Poznamo ga tudi pod imenom tihi refluks, saj ne povzroča simptoma, kot je denimo zgaga. V tem primeru namreč želodčna kislina potuje iz želodca skozi požiralnik v grlo, kjer razdraži občutljivo tkivo in izzove bolečino ali hripavost, pojavi se lahko tudi suh kašelj in potreba po stalnem pokašljevanju ter občutek tujka v grlu. Težavo lahko odpravijo zdravila za lajšanje refluksa ter izogibanje alkoholu, kavi, mastni in začinjeni hrani.

7. Suh zrak

Tudi suh zrak lahko razdraži grlo, še posebej pri osebah, ki dihajo čez usta. Nos namreč deluje kot vlažilec – navlaži zrak, preden ga vdihnemo in ponesemo do pljuč. Težava je najbolj izrazita zjutraj, lahko pa jo ublažimo, če preko dneva pijemo veliko tekočine in s tem navlažimo grlo tudi za čez noč.


8. Prenaprezanje mišic

Zagotovo ste tudi vi po glasnem petju, zabavi ali navijanju začutili bolečine v grlu. Pojavijo se zato, ker smo preobremenili mišice. Težave občutijo tudi tisti ljudje, ki veliko govorijo (denimo učitelji).


9. Rak grla

Skrb vzbujajoči simptomi so dolgotrajna bolečine v grlu, hripavost, oteženo požiranje hrane ali sline, izguba teže, oteženo dihanje in tudi izkašljevanje krvi. Seveda je ob teh simptomih nujno obiskati zdravnika.


Preverite: Imate angino ali samo boleče grlo ob prehladu?

Streptokokno vnetje žrela lahko prepoznamo po belih "otočkih", ki se pojavijo na mandljih in na steni žrela. Gre za gnojne obloge, ki so posledica okužbe z bakterijo streptokok in so (ob dodatnih simptomih) najočitnejši znak, da ne gre le za nedolžen prehlad, temveč za angino, pri kateri je potrebna zdravniška oskrba.

Kadar gre za prve znake prehlada, se po vsej verjetnosti skorajda istočasno z bolečim grlom pojavi tudi kašelj in curek iz nosa, kar je le redkokdaj simptom streptokokne angine. V primeru angine ima oboleli poleg bolečin v grlu tudi močno povišano telesno temperaturo, običajno nad 38 stopinj Celzija (pogosto tudi tresavico), glavobol, občuti tudi siljenje na bruhanje in bolečine v sklepih ter mišicah.

Ob streptokoknem vnetju žrela bezgavke na vratu postanejo otečene in občutljive. To je vidno že s prostim očesom, otečene bezgavke pa lahko tudi zatipamo.

Vneto grlo je boleče, ob bakterijskem vnetju pa je bolečina še toliko bolj intenzivna. Je tako močna, da je požiranje skorajda nemogoče, zato v nekaterih primerih streptokokno vnetje žrela povzroči tudi telesno slabost in izgubo apetita.

Ker boleče grlo običajno povzroči virus, streptokokno angino pa bakterija (streptokoki skupine A), si pri prvem lahko pomagamo z domačo lekarno, pri streptokokni angini pa je potrebno zdravljenje z antibiotiki, da se preprečijo nadaljnje komplikacije (vnetje srednjega ušesa, vnetje ledvic, vnetje spolovil pri deklicah …). Bolečina pojenja po dveh ali treh dneh jemanja antibiotikov.

Grgranje slane vode z medom – naravna pomoč

Več študij je že pokazalo, da grgranje tople slane vode pomaga zmanjšati oteklino pri bolečem grlu in lajša izločanje nastalih izločkov. Mešanico pripravite tako, da raztopite polovico čajne žličke soli v skodelici vode. Če vam je slan okus preveč neprijeten, mu dodajte še majhno žličko medu. In ne pozabite izpljuniti …

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki