Poletno kopanje in težave z ušesi

Vdor vode lahko povzroči nabrekanje ušesnega zamaška, to pa sproži bolečino, srbenje, šumenje v ušesih, zamašitev in celovnetje sluhovoda.
Vdor vode lahko povzroči nabrekanje ušesnega zamaška, to pa sproži bolečino, srbenje, šumenje v ušesih, zamašitev in celovnetje sluhovoda.

Med poletnim kopanjem nam lahko uživanje kaj hitro pokvari voda, ki prodre v ušesa in zastane v sluhovodu. Kakšni so lahko zapleti in kako se jim izogniti?

O naravnem ušesnem mazivu …

Vdor vode lahko povzroči nabrekanje ušesnega zamaška, to pa sproži bolečino, srbenje, šumenje v ušesih, zamašitev in celovnetje sluhovoda. Kako to preprečiti? Najpomembneje je onemogočiti nastanek ušesnih zamaškov. Ušesno maslo je rumenkast izloček ceruminalnih žlez, ki je pomešan z odluščenimi poroženelimi površinskimi celicami kože sluhovoda. S tem ni nič narobe, saj je ušesno maslo naša naravna zaščita, naloga tega ušesnega maziva pa je čiščenje, vlaženje in maščenje kože zunanjega sluhovoda. Poleg tega ušesno maslo ujame prah, bakterije in druge delce, ki bi lahko povzročili poškodbe, draženje in okužbe.

Če se ušesno maslo izloča v normalni meri, omogoča pravilno delovanje zunanjega ušesa, če pa se izloča čezmerno, utegnejo nastati ušesni zamaški. Pogost vzrok za nastanek zamaškov je tudi nepravilno čiščenje, zato je nujno upoštevati pravila ušesne higiene.


Tri zlata pravila ušesne higiene

1. Ušesa so v večini samočistilna, zato ušesno maslo odstranite samo v primeru nelagodja, ali če vam ta ovira sluh (prekomerna količina masla, trše ušesno maslo). To opravite s pomočjo razpršil z morsko vodo in drugimi sestavinami ali s kapljicami za mehčanje in odstranjevanje ušesnega masla.

2.
V uho ne tiščite vatiranih palčk ali drugih predmetov, saj lahko to pripelje do težav z zagozdenim tujkom ali s koščkom ušesnega masla, ki ga boste potisnili še globlje v uho. Ušesno maslo se samo pomakne v zunanji del ušesa, kjer pa ga preprosto obrišite z vlažnim kosom vate.

3. Po kopanju: ko plavate ali se potapljate, utegne ušesno maslo nabrekniti in povzročiti trd čep, ki ovira sluh in utegne povzročiticelo vnetje sluhovoda. Zato si po kopanju ušesa osušite tako, da glavo nagnete najprej – na eno in nato še na drugo stran, pri tem pa uho prislonite na brisačo ter nežno obrišete zunanjost ušesa. V uho ne dregajte z vatirano palčko ali s kakim drugim predmetom.

Prva pomoč …

Ušesnih zamaškov se lahko brez težav znebite z uporabo posebne raztopine proti nastajanju ušesnih zamaškov njihovo odstranjevanje.


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki