Ušesno maslo lahko vpliva na slabši sluh

Če nam ušesno maslo povzroča nelagodje ali ovira sluh (prekomerna količina masla, trše ušesno maslo), ga je potrebno očistiti.
Če nam ušesno maslo povzroča nelagodje ali ovira sluh (prekomerna količina masla, trše ušesno maslo), ga je potrebno očistiti. (Foto: Shutterstock)

Ušesno maslo v sluhovodu je normalno prisotno v vsakem sluhovodu in ima nalogo, da ujame prah, bakterije in druge delce, ki lahko povzročajo poškodbe, draženje in druge okužbe in služi kot naravna obramba ter mazilo zunanjega sluhovoda. V stiku s šamponi in vodo ali nepravilnim čiščenjem si lahko nakopljemo težave. Eden od znakov, da imate ušesni zamašek, je lahko tudi slabši sluh.

Pri žvečenju se običajno zaradi čeljustnih gibov ušesno maslo samo pomakne v zunanji del ušesa, kjer ga lahko očistimo povsem preprosto – z vlažnim kosom vate, ki smo ga namočili v toplo vodo. Lahko pa se zgodi, da nam povzroča tudi preglavice. Če nam ušesno maslo povzroča nelagodje ali ovira sluh (prekomerna količina masla, trše ušesno maslo), ga je potrebno očistiti. To je mogoče opraviti pri zdravniku, lahko pa si ušesno maslo previdno očistite s pomočjo razpršil z morsko vodo in drugimi sestavinami ali s kapljicami za mehčanje in odstranjevanje ušesnega masla.

Običajno postopek poteka tako, da se uležemo na bok oz. nagnemo glavo, pri čemer je uho (ki ga želimo očistiti) obrnjeno navzgor. Vanj kanimo nekaj kapljic pripravka, nato nekaj minut ležimo na boku, da se ušesno maslo raztopi. Ko vzravnate glavo, izloček odteče iz ušesa, nato uho obrišete. Bodite še pozorni, da teh pripravkov ne uporabljate v primeru okužbe, da se stanje ne poslabša. Sicer pa te raztopine lahko uporabljamo tudi za preprečevanje nastanka ušesnih zamaškov, če imamo pogoste težave, in za redno higieno ušes.

Pomembno!

V sluhovod nikoli ničesar ne potiskajte (niti kosma vate), saj lahko to pripelje do težav z zagozdenim tujkom ali s koščkom ušesnega masla, ki ga boste potisnili še globlje v uho in si nakopali nepotrebne težave s sluhom, z okužbo ali celo s predrtim bobničem. Tudi uporaba vatiranih palčk ni priporočljiva. Uporabljate jih lahko za čiščenje zunanjega ušesa, ne pa za globlje čiščenje sluhovoda. V primeru hrupa ali plavanja si v uho vstavite za to narejene ušesne čepe in dosledno upoštevajte navodila za uporabo.


Posebna previdnost naj velja ob stiku z vodo

Bolečine ali nelagodje v ušesu pogosto povzroči ravno stik z vodo, še posebej v kombinaciji s šamponi (med umivanjem, plavanjem). Takrat namreč ušesno maslo nabrekne in povzroči trd čep, ki ovira sluh in lahko pripelje tudi do vnetja sluhovoda. Po stiku z vodo si ušesa osušite tako, da glavo nagnete najprej na eno in nato na drugo stran, pri tem pa uho prislonite na brisačo ter nežno obrišite zunanjost.


Kdaj k zdravniku?

K zdravniku se odpravite, če imate hude bolečine v ušesu in te ne minejo v nekaj dneh; imate v ušesu tujek ali gnoj; vas ob bolečinah spremlja še visoka vročina ali vam zvoni v ušesih in ste izgubili sluh. Če imate v ušesih čep, ga je potrebno odstraniti. Če sami vemo, da imamo zamašek, si lahko pred obiskom pri zdravniku pomagamo z raztopino, ki lahko čep malo zmehča.

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki