prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj , dr. med.

Marjetka Uršič Vrščaj

spec. ginekologije

Onkološki inštitut

Zaloška 2, Ljubljana

Neaktiven

HPV in rak materničnega vratu

Prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva z Onkološkega inštituta v Ljubljani, ki deluje na področju ginekološke onkologije, je bila prva strokovnjakinja pri nas, ki se je začela ukvarjati s povezavo med humanimi virusi papiloma in raka materničnega vratu. Je avtorica številnih strokovnih člankov v splošnih in strokovnih medijih ter predsednica strokovnega sveta Združenja za ginekološko onkologijo (ZGO), kolposkopijo in cervikalno patologijo (ustanovljeno leta 2002) ter v Državnem programu ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu. Odgovarja na vprašanja o problemih predrakavih sprememb materničnega vratu, raka materničnega vratu, okužbe s HPV in cepiva proti okužbi s HPV.


22


Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.

Zadnje objave:

Rada bi zanosila pa nemorem
  • četrtek, 06. oktober 2011

Pozdravljeni! Sem mati dveh otrok in pred pol leta sem se odločila, da bi imela še enega otroka, pa ne morem zanositi. Pri prvih dveh puncah sem zelo hito zanosila. Po rojstvu zadnje hčerke je minilo tri leta. Kmalu po porodu sem ponovno zanosila, toda …

Dojka in krvavenje
  • sreda, 27. julij 2011

Pozdravljeni! Nisem povsem prepričana, če sem se obrnila na pravi naslov, a vseeno bom predstavila svojo težavo. Pred slabimi 14 dnevi sem najprej že na pogled, brez dotika, na desni dojki zasledila bulico, na videz podobno podkožnemu mozolju, ki pa …

Kako po posegu LLETZ?
  • petek, 20. maj 2011

Pozdravljeni! Danes so mi v bolnišnici opravili poseg LLETZ. Zanima me ali je konizacija enak postopek kot LLETZ oz. v čem je razlika? Po posegu sem po cca. 5 urah lahko zapustila bolnišnico, vendar brez kakšnih posebnih navodil. Ker nisem v bolniškem …

Izvid PAP C3
  • ponedeljek, 16. maj 2011

Pozdravljeni! Stara sem 21 let. Po prvem ginekološkem pregledu sem dobila izvid pap C3. Okužena sem lahko največ eno leto. Izvid me je grozno preplašil. Zanima me naslednje, ali ta izvid že pomeni, da je prisotna perzistentna okužba in telo virusa …

Testiranje moških na prisotnost HPV
  • ponedeljek, 09. maj 2011

Spoštovani, zanima me, kje se lahko moški testira za prisotnost HPV (visoko rizičnih, ki povzročajo predrakaste spremembe materničnega vratu), kako to poteka in kako zanesljiv je ta test. Najlepša hvala vnaprej za odgovor. Spoštovana, testiranje moških …

Kandidiaza in vnetje mehurja
  • torek, 08. marec 2011

Pozdravljeni! Stara sem 26 let. Pred približno dvema - trema letoma sem zbolela za vnetjem mehurja. Čez približno pol leta se mi je vnetje mehurja ponovilo. Imela sem tudi bel izcedek ki je pa postajal čedalje obilen in rumen, imel pa je tudi neprijeten …

Hormononske preiskave
  • torek, 01. marec 2011

Lep pozdrav. Stara sem 35 let. 4 dan cikla sem šla na hormonske preiskave. Izvidi so sledeči: Estradiol (ref. vrednosti 12.53 - 165.59 pg/mL) = 152,8 FSH (ref. vrednosti 3.5 - 12.5 mlU/mL) = 3.63 LH (ref. vrednosti 2.4 - 12.5 mlU/mL) = 3.77 Vem da so …

HPV in genitalne bradavice
  • ponedeljek, 28. februar 2011

Spoštovani! Ni dolgo tega, odkar sem izvedela, da sem hpv pozitivna. To dejstvo me je prizadelo, sedaj sploh, ko sem okoli anusa zagledala še majhno, skoraj neopazno bradavico. Dvomim, da bi bilo lahko kaj drugega kot bradavica. Res pa je, da sem se …

Reševanje partnerskih težav

Vnete prsne bradavice?

Vnetje mrtvega zoba