Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Odvečne dlačice na prsih


Vprašanje:

Spoštovani!

Imam težave s prekomerno poraščenostjo (tudi) na prsih oz. okoli prsnih kolobarjev. Dlačice so črne, zelo močne in jih je nekako do sto okoli vsake prsne bradavice. Ker se mi stanje ne zdi ravno normalno, me zanima, zakaj do tega pride, je morda vzrok v hormonskem neravnovesju in kaj mi vi svetujete za trajno odpravo dlak. Berem o laserski odstranitvi dlačic, o njenem trajnem učinku, pa me zanima, če je le-ta tudi primerna za ta občutljivi predel brez povzročanja kakšnih resnih posledic. Obstaja sploh kakšna terapija per-os? Kaj mi svetujete? Najlepša hvala za čas.

Lepo vas pozdravljam.

Odgovor:

Pozdravljeni!

Prekomerna porašcčenost po predelih kjer so običajno moški bolj poraščeni se imenuje hirsutismus - hirzutizem. Lahko je vzrok le genetska predispozicija ali pa prekomerna tvorba androgenih hormonov ali pa prekomerna odzivnost nanje.
Osnovne preiskave opravi ginekolog in endokrinolog. Kadar je razlog odkrit, se lahko tudi okoli prsnih bradavičk dlake odstranjuje lasersko ali s fotoepilacijo. Zaradi položaja dlačic ni postopek nič bolj boleč kot običajno.
Ker sprašujete o terapiji per os - ta seveda pride v poštev kadar je bolezen vzrok prekomerni poraščenosti. Za estetsko odpravljanje dlak pa ne obstajajo tabletke.

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.