Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Odvajanje blata pri dojenčku


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Moj sin bo kmalu dopolnil 13 mesecev. Ima težave pri odvajanju blata, saj ga pa večini odvaja na 3 do 5 dni.Pediatrinja nam je priporočila Lactecon, ki mu je v začetku kar pomagal, sedaj po treh mesecih pa mu tudi to več ne pomaga. Ponavadi mu ga dam drugi ali tretji dan, ko vidim, da bodo spet problemi. Včasih pa se tudi zgodi, da kaka brez tega zdravila, vendar redko. Zanima me, če je možno, da se je telo navadilo zdravila? Hrano je raznovrstno, začnemo z sadjem, potem mlečni obrok, za kosilo meso s prilogo (zelenjava, krompir, testenine, potem pa še kakšen jogurt in puding. Po nasvetu pediatra,je zelo malo riža, korenja in nič banan in čokoladnih stvari. Kaj mi še lahko priporočate, da bi spremenila? Je veliko na svežem zraku, se giba po stanovanju (pleza). Koliko tekočine bi moral spiti na dan? In zanima me še za glicerinske svečke, zasledila sem, da se teh lahko telo navadi?

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

pogostnost odvajanja blata je med ljudmi različna. Odvajanje vsakih nekaj dni je normalno, če človek nima drugih težav, kot so bolečine v trebuhu, težko boleče odvajanje, napet trebuh ipd.

V kolikor je odvajanje kot ste opisali obvladljivo, vam ni potrebno nič spreminjati.Tudi pretirano omejevanje živil ni potrebno. Sredstvo kot je Lactecon ni nevarno in se ga telo ne navadi.

V kolikor pa menite, da so težave pomembne, svetujem pregled pri specialistu.

Lep pozdrav!

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Aktiven

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Otroške bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.