Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečina v prsnem košu


Vprašanje:

Pozdravljeni,

star sem 58 let, telesno aktiven vsaj 4 krat tedensko - fitnes, tek, pohodništvo, kolesarstvo, treking. Pred nekaj leti, ko sem bil na delu v tujini, sem ponoči začutil bolečino, kot da bi me kdo stiskal, cca 5 cm levo od leve prsne bradavice in nekoliko nižje. Zaradi določenih težav s firmo in poslovanjem, sem najprej mislil, da so to težave v mišično živčnem tkivu, ki so se s poboljšanjem stanja firme odpravile. V zadnjem času, pa dobim ta isto bolečino, če doma ležim na kavču in, če samo zamenjam položaj, se stanje izboljša. Časovno je ne morem opredeliti, je lahko popoldne pri počitku ali zvečer in čez noč. Svojemu lečečemu zdravniku sem to že omenil, pa meni da so to posledice delovanja živčeja, ni me pa napotil nikamor naprej na pregled. Prosim za pomoč in odgovor kaj mi je storiti.

Lepa hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

če se bolečina pojavlja v mirovanju, je malo verjetno, da bi imela izvor v srcu, česar se vsi najbolj bojimo. Vseeno pri ponavljajočih bolečinah v prsnem košu opravimo vsaj osnovne preiskave srca: krvni sladkor, holesterol, EKG, telesni pregled in se na osnovi tega odločamo za nadaljnje preiskave: obremenitveno testiranje, pregled pri kardilogu...
Več verjetnosti je, da vaša bolečina izvira iz živčnomišičnega ustroja hrbtenice in prsnega koša, saj se pojavi pri določeni legi, ki stiska prsni koš.

Možno je tudi, da gre za zatekanje želodčne vsebine v požiralnik, ko ležete, če vam mišica zapiralka v želodec slabše dela. Preiskava, ki to potrdi, je gastroskopija. Torej, v tej smeri se poskušajta dogovoriti z vašim zdravnikom.

Srečno!