Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Namišljen hud ustni zadah


Vprašanje:

Spoštovani!

Stara sem 38 let in vse do pred nekaj dnevi sem mislila, da imam hud ustni zadah. Kako sem prišla na to misel ne vem. Vem samo to, da se to vleče od osnovne šole dalje. Enkrat, ko smo čakali na telovadbo sem videla eno sošolko kako se drži za nos in kaže drugi, ta pa se ji smeji. Jaz sem to vzela nase, ker mi je ta dogodek ostal močno v spominu. Vendar se danes sprašujem, če spomin ni pravi?

Zaradi ustnega  zadaha sem tekom vseh teh let opravila številne posege. Pri zobozdravniku sem opisala težavo in mi je zamenjaliplombe.  Zdravnica me je napotila na pregled grla, kjer je bilo vse v redu. Nato sem morala še na gastroskopijo, kjer mi je zdravnica povedala, da imam "ODPRT ŽELODEC".  Od takrat naprej sem se ob mizi težko  s kom pogovarjala, izogibala sem se vseh zabav, ker nisem hotela, da bi se kdo vsedel poleg mene in bi se morala pogovarjati.  Med študijem sem večino časa nosila šal in si ga med govorjenjem držala čez usta ali si držala roko. Zmeraj,  ko se mi je kdo približal sem takoj odstopila korak nazaj, pri zdravnici sem stol zmeraj potegnila malce stran. To je bil razlog, da nisem šla na obletnico šole, okroglo obletnico prijateljice, težko na obisk k tašči ... Zelo rada govorim, a sem se zaradi tega težko sprostila. Sprostila sem se lahko samo ob domačih in prijateljih, ki sem jim prej vse razložila in jim dejala: "Da se mi včasih pojavi zadah iz ust!" Pred enim tednom, ko sem  se zopet čudno  držala, mi je sestra rekla, da kaj govorim, da ona pri meni ni nikoli opazila, da bi imela zadah. Temu nisem posvečala posebne pozornosti, dokler mi ni včeraj enako povedala še prijateljica: »Kaj to nekaj vedno govoriš, jaz pri tebi kaj takega nisem nikoli začutila!" Jaz sem mislila, da me bo kap.Takoj sem izprašala še partnerja, sodelavko, nečakinjo, ... Vsi so mi zatrdili, da pri meni niso kaj takega nikoli začutili. Si mislite, da zaradi tega nisem hotela partnerjevih poljubov? Takoj mi je skozi misli preletelo, kaj vse sem na ta račin še zamudila? Sedaj me seveda zanima -  zakaj? Zakaj sem si to vbila v glavo, zakaj? Ko sem zjutraj vstala, sem si zobe oprala tri x, po kosilu zopet,  pred odhodom tri x ...  Koliko ustnih vodic, sprejev ... in zakaj? Je to kaka motnja? Zakaj mi drugi niso preje nič rekli? Prijateljica mi je rekla, da zato, ker sem zmeraj rekla, da se mi pojavi  samo včasih. Ona je mislila, da mogoče zjutraj doma ... Prosim, poskušajte mi razložiti zakaj.

Hvala vam za odgovor in vaš čas,  vse dobro še naprej.

Odgovor:

Spoštovani!

Vidite, kako je v otroštvu (ko se začne formirati naša samozavest, naša predstava o sebi in predstava, kako nas gledajo in sprejemajo vrstnki), ena sama negativna izkušnja, ki ste si jo v glavi "prevedli" kot: "Imam grozno neprijeten ustni zadah," tako katastrofično vplivala na vašo samozavest, na vaše vedenje, vas tako zaznamovala in tudi prikrajšala za marsikatero prijetno, tudi seksualno izkušnjo!!!! A pustite sedaj preteklost za seboj in končno zaživite sproščeno ter osvobojeni te napačne predstave o sebi!

Upam, da vam bo uspelo. Srečno!