Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine v črevesju


Vprašanje:

Spoštovani,
sicer ne vem, ali moje težave pašejo pod vašo stroko, vendar... V obdobju 3 let, sem nekajkrat začutila bolečino v predelu spodnjega dela (danka, maternica, mehur). Bolečina je bila neznosna, podobna krču, ki ni popustil ca. eno uro. Težava je, da zaradi selitve bolečine ne morem točno definirati, za kateri predel je šlo. V enem primeru se je to zgodilo pri odvajanju vode, v enem pri odvajanju blata, pred kratkim pa ponoči, med spancem. Takrat moram poiskati določen položaj, kjer bolečina malo popusti (sedeč, rahlo nagnjen v desno ali levo), premikanje, hoja, vstajanje samo še poslabša - v tem primeru vode nisem mogla odvajati, kot da je prisoten nek zamašek. Tako traja tudi po eno uro. Večkrat se mi zgodi, da imam težave z odvajanjem vode ( po kapljicah), predvsem takoj zjutraj (tekočine dnevno spijem cca 2 litra). Na urološkem pregledu sem bila, zaradi težav z odvajanjem pred leti, izvid je bil brez posebnosti. Oče je imel raka na črevesju, pred dvemi leti so mi opravili kolonoskopijo, vse ok. Ginekološki pregledi so redni, nekaj težav s ponavljajočimi cistami, ki izginejo in nastanejo nove. Zanima me, kaj bi bil lahko vzrok tem bolečinam?
Hvala za odgovor že vnaprej in lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovani!

Verjamem, da vas je nenadna bolečina vznemirila, posebej če vas je zbudila ponoči. Takšna bolečina je poznana in je ponavadi posledica stresa, živčne napetosti ali strahu. V literaturi svetujejo vse mogoče, moj nasvet pa je zelo enostaven. Ker gre za krč mišice, ki pri vas očitno zajame tudi mišico zapiralko mehurja, je pametno narediti nekaj, da tak krč popusti. Poskusite si v takšni situaciji vstaviti v črevo košček masla (ki ga primete s toaletnim papirjem, da vam ne spolzi iz rok). Zadržite ga nekaj časa, nato pa usedite na školjko in ga poskusite izločiti. Premikanje črevesa bo povzročilo, da popusti tudi krč.

Iz vašega sporočila lahko povzemam, da je imel oče raka na črevesu, kar vas verjetno navdaja s strahom in skrbmi. Če ste opravili koloskopijo, ste se odločili najbolj pametno. Svojcem bolnikov svetujemo, da opravijo koloskopijo vsaj po 40 letu in se nato občasno še kontrolirate.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.