Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povečana vranica


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Pri UZ trebuha mi je zdravnik ugotovil povečano vranico, ki vzdolžno meri 14,6 cm in na njegovo željo sem opravila kompletno krvno sliko in imam povečane naslednje parametre: K-Levkociti H 10,9 K -Eritrociti H 6,64 K-Hemoglobin H 185 K-Hematokrit H 0,580 K-RDW H 14,6. Ostalo imam v mejah normale. Zanima me, ali potrebujem kakšno terapijo oz. nadaljno zdravljenje.

Se zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Odgovor:

Spoštovana gospa, manjka mi nekaj podatkov. Koliko let imate? Kakšno je število PLT oz. trombocitov? Ali ste imeli kakšen prehlad, ki še traja?.

Vsekakor bi povečano vranico morali nekako razložiti. Po mojem gre za kakšno stanje po prehladu, po infektu ali pa je potrebno narediti še enkrat kontrolo krvi v krajšem času in razmišljati, če bo šlo za enaka odstopanja od normalnih vrednosti, kot danes, o POLICITEMIJI RUBRI VERI, to je obolenju krvi z večjim številom vseh celic in povišanem hemoglobinu (185) in povišanem hematokritu (0,58). Vse je malo premalo povišano za to diagnozo in je bolj značilno za reaktivno prehladno, virusno obolenje. Vseeno je pa potrebno paziti in biti pozoren in buden. V primeru enakih ali celo malo višjih vrednosti priporočam pregled pri hematologu - pod nujno.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.