Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine v črevesju


Vprašanje:

Pozdravljeni,

letos  sem bila operirana in sicer ernioplastica z mrežico ventralex. Hernio sem dobila pred dvema letoma, med nosečnostjo in po porodu se ni povlekla nazaj. Po operaciji so se zacele težave.
 Povsem jasno mi je, da je  po operaciji je peristaltika celotnega črevesja nekoliko upočasnjena (vetrovi, upočasnjena prebava oz. leno črevo.) Vendar  je že skoraj dva mesca mimo in imam se večje bolečine v spodnjem desnem predelu debelega črevesja. Bolečina poteka (1 do 2 uri po obroku) od spodaj na vzgor vse do reber. Prehrana je pravilna( veliko sveže zelenjave- balasta ). Bolečina ni konstantna. Pojavljajo se zelo močni zbadajoči krči na 5 do 15 min in trajajo nekaj sekund. Bila sem na urgenci, dvakrat v razmaku desetih dneh. Vsakič so mi naredili ultra zvok abdomna, rtg abdomna , krvne preiskave in nazadnje tudi ct. Prvič pri UZ so zasledili nekoliko izliva tekočine (pred tremi tedni) 2.5 cm in sicer v predelu scavo douglas. RTG abdomna je pokazal veliko zraka v ćrevesju in blato v predelu collum asc. Drugič na urgenci je tekočine bilo vidno manj (1cm naj bi bilo povezano z ciklusom), CT pa je pokazal blato v predelu collum asc.-ponovno. Predpisali so mi parafirno olje in veliko sveže zelenjave ter veliko tekočine, kar že celo življenje počnem (razen olja). Bolečine  v črevesju so še zmeraj prisotne in sicer vedno po obroku.  Kadar krči minejo imam še zmeraj prisotne bolečine, vendar samo ob hitem gibu. Naj povem, da na blato grem redno , tudi 2x na dan, brez diareje
 Zahvaljujem se vam za odgovor

Odgovor:

Danes je običajni način operiranja dimeljskih kil operacija z mrežico (po opisu verjetno gre za dimeljsko kilo).Težave, ki jih navajate pa za tak poseg niso običajne. Naredili so vam že zelo veliko preiskav, ki niso pokazale nič pametnega. Nasveti glede odvajanja so bolj splošni, ne vem sicer zakaj so vam svetovali pitje parafinskega olja, ker je na razpolago več drugih, bolj prijetnih stvari.

Bolečine, ki jih opisujete, so neznačilne. Najprej bi morda pomislil, da so v zvezi z morebitnim popuščanjem hernioplastike, tako da se del črevesa uščipne v trebušni steni, ki popušča. Morda bi koristila ponovitev UZ preiskave, ki je od vseh narejenih preiskav še najcenejša. Če delate takšno preiskavo pri istem zdravniku, bi morda zaznali kake spremembe v smeri, o kateri razmišljam sam (ponovitev kile). Zelo redko bi zaradi takšne operacije prišlo do zarastlin v trebušni votlini, ki bi lahko predstavljale oviro prehajanju črevesne vsebine. Mogoče ne bi bilo narobe, če se osebno vidiva in bi si lahko s kliničnim pregledom in pregledom dokumentacije ustvaril boljšo sliko. Pripovedujete mi predvsem o težavah, ki bi jih lahko pripisali debelemu črevesu, zato morda ne bi bilo narobe, če opravite še koloskopijo. Prav težave, ki jih omenjate na koncu (občutek nepopolnega izpraznjevanja) bi govorile za prebavne težave - še najprej za hemoroide ali spuščeno črevo.

Naš kontakt je info@iatros.si. Če se boste prijavljala omenite, da sva govorila preko Vivinega portala in da želite, da vas pregledam jaz.
Lep pozdrav
doc.dr. Pavle Košorok
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.