Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povečanje Gama GT


Vprašanje:

Spoštovani,

pred tednom dni sem bila na preiskavi jetrnih funkcij. Izvid je bil sledeč: S -AST 0,37, S ALT-0,48, ter GAMA GT 1,09. Je povečanje Gama GT že zaskrbljujoče? Kaj bi morala narediti da vrednost pade. Kdaj naj ponovim testiranje?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Odgovor:

Spoštovana,

AST in ALT sta normalna. Gama GT pa je normalno do 0,92. Malo se morate pogovoriti s svojim zdravnikom, kateri dejavniki so pri vas krivi za to povišanje. Krivi so lahko antibiotiki, potem uporaba Lekadola (saj gre njegova presnova v 97% preko jeter), gobe zelo obremenjujejo jetrno funkcijo, alkohol moti delovanje jetrne celice, konzervansi so prav tako lahko krivi... in tako dalje. Eni govorijo tudi o škodljivem delovanju gaziranih pijač. Tu nekje je odgovor na vaše vprašanje. Malo morate razmisliti, kje delate napako in zagotovo se bo Gama GT normaliziral. Kontrola je lahko čez en mesec, v tem času se bo zagotovo vse popravilo.

Lepo pozdravljeni!

Vprašanja različnim Vivinim zdravnikom in strokovnjakom lahko pošljete tukaj: viva.si/Strokovnjaki?sort=1
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.