Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ultrazvok srca


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Ali mi prosim lahko razložite izvid UZ srca mame, ki je stara 80 let in je bila poslana na UZ zaradi zatekle leve noge. UZ-čno ugotavljamo blago oslabljeno sistolično disfunkcijo, z EF okrog 50%, prisotna zmerna pljučna hipertenzija ob diastolični disfunkciji in mitralni regurgitaciji. Ali bo potrebno zdravljenje?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovana!


Najprej naj pojasnim dejstvo, da zaradi srca vedno otekata obe nogi enako (le izjemno je drugače). Kadara oteka le ena noga, ni krivo srce. Vendar je srce motor cirkulacije. Nič mi niste povedali od mame, le kakšno ima srce. Starost? Druge bolezni? Stalna terapija?

UZ srca: naj najprej zaradi razumevanja razložim nekaj dejstev. Ko se srce skrči, pravimo, da je SISTOLA in takrat požene kri ven iz srca v telo. Ko se srce sprosti, se relaksira, pa pravimo, da je DIASTOLA. Takrat kri priteka iz telesa nazaj v prazno srce. Bolj se srce krči (sistola) in bolj ko se relaksira (diastola), boljša jer funkcija srca. Med sistolo se srce sprazni in če se močno relaksira (diastila) lahko sprejme več krvi. Koliko krvi pri enkratnem stisku spravi srce ven, pravimo, da je iztisni volumen ali utripni volumen ali EF ali ejection fraction. EF je normalno od 55% - 74%. Gospa ima EF cca 50%. Ni slabo. Ni pa čisto dobro. Zakaj ima le 50%? Po eni strani zato, ker ima oslabljeno diastolično funkcijo (ima blago sistolno disfunkcijo), po drugi strani pa se malo slabše relaksira (diastolna disfunkcija). Pa še nekaj je. Gospa ima na UZ srca tudi Mitralno regurgitacijo, to pa je zaklopka, preko katere pride kri iz pljuč v srce v levi prekat. Ta zaklopka se mora zapreti, ko se srce stisne. Pri vaši mami pa se ne zapre popolnoma in malo steče nazaj in pri naslednji diastoli zopet priteče nazaj v srce. Vse skupaj ni slabo, saj je EF še vedno 50%. Seveda se da to pozdraviti samo z zdravili. Bistveno je, da se s tem da čisto normalno živeti. Poiskati morate svojega zdravnika, ki bo nekaj rešil sam ali pa bo mamo poslal k kardiologu, ki bo uredil terapijo. Kar pogumno.

Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.