Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prekomerna poraščenost


Vprašanje:

Spoštovani dr. Berginc,

hčerka je stara 6 let. Že leto dni opažam, da je nekoliko bolj poraščena po nogah. Prav tako opažam, da je poraščena po obrazcu, in sicer po čelu, v predelu obrvi ter na ličnicah pod očmi, kar me najbolj skrbi. Dlake so vse bolj temne. Poraščenost je v našem okolju nezaželena, na srečo pa zaenkrat še ni bila deležna posmeha ali zbadljivk s strani drugih otrok. Nekje sem prebrala, da je lahko poraščenost posledica hormoskih motenj, raznih bolezni oziroma v motnjah delovanja ščitnice. Vem, da se nekateri odločajo za pregled pri endokrinologu. Prosila bi vas za vaš nasvet ali ima smisel, da otroka že sedaj izpostavljamo tovrstnim pregledom oziroma bi bilo smiselno nekoliko počakati.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana gospa!

Zelo dobro, da takoj iščete odgovor na to vprašanje, na ta problem, ki ga opažate. Svetujem vam, da greste k otrokovemu izbranemu zdravniku, pediatru in prosite, naj vas napoti k zdravniku PEDIATRU - ENDOKRINOLOGU. Potrebno je pregledati otrokovo kri na hormone, spolne hormone. Ne bi bili prvi primer za zgodnjo puberteto. Najprej potrebujemo pregled in določitev koncentracije spolnih hormonov v krvi otroka. Laično bi povedal nekako takole. Vsi imamo ženske in moške spolne hormone v krvi, ki na nas delujejo. Pro ženskah prevladujejo ženski hormoni (estrogen , progesteron), pri moških pa moški hormoni (testosteron). Tudi ženske imajo majhne koncentracije moških hormonov in obratno imajo tudi moški majhne koncentracije ženskih hormonov. Podobno se dogaja pri otrocih v raznih življenskih obdobjih, najbolj pa v času pubertete, ki včasih prezgodaj nastopi. Nič veliko ne govorite v svoji okolici, niti prijateljicam, samo pojdite na ta pregled. Potrebno je postaviti diagnozo in možno je vse to s terapijo regulirati. Ne se pustiti potolažiti in odpraviti brez napotnice pri otrokovem osbenm zdravniku. Vesel sem, ker boste pravočasno rešili problem in glejte pozitivno, da otrok ne bo čutil pripomb in posledic. Zavedajte se, da je VSE REŠLJIVO.

Lepo pozdravljeni.


Vprašanja različnim Vivinim zdravnikom in strokovnjakom lahko pošljete tukaj: viva.si/Strokovnjaki?sort=1
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.