Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Odstranitev odvečne kože po hujšanju


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Dve leti nazaj sem tehtala 133kg, kar mi je onemogočalo kvalitetno življenje, zato sem se odločila, da začnem s konkretnimi spremembami v svojem življenjenju. Začela sem z zdravim načinom prehranjevanja in intenzivno telesno aktivnostjo. Danes tehtam 79kg, vsak dan telovadim in se počutim super. Kljub temu, da sem uspela s telesno aktivnostjo precej preoblikovati svoje telo, mi tudi razne kreme za učvrščevanje niso pomagale pri izgubi odvečne kože, ki mi je ostala pri hujšanju. Moj indeks telesne mase je trenutno 26,4 in želim izgubiti še nekaj kilogramov. Zdravniškega potrdila, na katerem bi pisalo da sem leta 2010 tehtala 133kg sicer nimam, imam pa potrdilo iz leta 2009, ko sem tehtala 120kg. Kljub temu, da so mi spremembe, ki sem jih dosegla, spremenile življenje, nikakor ne morem začeti normalno funkcionirati, saj mi odvečna koža predstavlja veliko psihično obremenitev. Včasih sem namreč zelo rada plavala, sedaj pa mi je nerodno obleči kopalke in iti med ljudi. Poleg tega mi odvečna koža predstavlja funckionalne motnje, saj imam težave pri gibanju in higieni. S hujšanjem mislim nadaljevati in narediti vse kar je mogoče, da se odvečne kože znebim, vendar me zanima, če se lahko ob izgubi dodatnih kilogramov, za pomoč pri odstranitvi kože obrnem na UKC in ZZZS, ki krije stroške za operativne posege, če oseba izpolnjuje določene pogoje, ki bi jih rada dosegla. Sama sem namreč brezposelna in si operacije ne bi morala plačati. Že vnaprej se vam zahvaljujem za informacije!

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana,

iskrene čestitke za velik uspeh. Želim vam še veliko volje, da s hujšanjem nadaljujete po načrtu in predvsem, da trajno obdržite dobre navade in telo v zastavljenih merah. Zmanjšanje povečane telesne teže ima tako številne pozitivne učinke na zdravje, da so zdravstvene zavarovalnice v mnogih državah po svetu pripravljene kriti bariatrične kirurške posege, s katerimi je hujšanje lažje in učinkovitejše. Ob vsej skrbi za zdravstveno dobrobit zavarovancev, se za odločitvijo skriva tudi ekonomska logika, saj je na dolgi rok pri vitkejših osebah manj stroškov zaradi kroničnih bolezni povezanih z debelostjo in manjši izpad delovne produktivnosti.

Postbariatrične kirurške posege - rekonstrukcijo telesa po masivnem hujšanju opravljamo plastični kirurgi. Vključuje odstranitev odvečne kože na mestih, kjer se običajno nabere ob masivni izgubi teže (trebuh, stegna, zadnjica, prsi, nadlakti), in preoblikovanje teh delov telesa s posegi kot so dvig zadnjice, dojk, abdominoplastika (korekcija trebušne stene), dvig stegen in nadlakti, dvig obraza in podobno. Takšne operacije so v prvi vrsti namenjene estetskemu izboljšanju stanja, saj telesa v prevelikih kožnih plaščih pogosto predstavljajo hudo psihično breme in zavirajo normalne socialne stike. V mnogih primerih predstavlja odvečna koža tudi resno funkcionalno motnjo – kronična vnetja v kožnih gubah, odrgnine kožnih gub pri športih,...

Zaradi naštetega zavarovalnica pod določenimi pogoji krije stroške postbariatrične rekonstrukcije. O teh sem že pisal v odgovoru na vprašanje naše bralke Kdaj ZZZS krije poseg odstranitve odvečne kože , pred kakšnim letom. Na tem mestu jih ponavljam - ZZZS krije rekonstruktivne posege po masivnem hujšanju, v kolikor so izpolnjeni naslednji pogoji:

  • izguba nad 60 kg telesne teže (neodvisno od načina);
  • indeks telesne teže pod ali blizu 25;
  • vzdrževanje takšne telesne teže vsaj leto – stalnost novih prehranjevalnih navad in spremenjenega načina življenja;
  • funkcionalne motnje zaradi odvečne povešene kože.
Glede na žalostno ekonomsko stanje, so verjetno ti posegi visoko na listi življenjsko nenujnih posegov, ki bi znali v bodoče izpasti iz seznama zavarovalniških pravic.

Posebne dokumentacije in dokazov o največji teži ne potrebujete, dobrodošla pa je kakšna fotografija iz tega obdobja. Ko boste pripravljeni, pošljite napotnico za plastičnega kirurga na Oddelek za plastično kirurgijo, UKC Ljubljana. Na napotnico lahko pripišete ime kirurga, pri katerem si želite biti operirani. Iz administracije boste prejeli odgovor z uro in datumom ambulantega pregleda. Kot pred vsako operacijo je potreben temeljit pregled in pogovor o vašem zdravstvenem stanju in morebitnih rizičnih dejavnikih (kajenje, pridružene bolezni in podobno). Pred posegom običajno obiščete še konzilij, ki preveri izpolnjevanje naštetih pogojev in potrdi indikacije za operacijo.

Lep pozdrav!

Opomba uredništva:

Vprašanja lahko zastavite tudi drugim Vivinim zdravnikom in strokovnjakom -  kliknite tukaj - na Viva strokovnjaki.asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.