Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kronična zaprtost


Vprašanje:

Pozdravljeni, pred več kot enim mesecem sem se začasno preselila v drugo državo (jugo-zahodna Evropa)in od takrat me muči kronična zaprtost. Prva 2 tedna je bilo odvajanje blata redkeje (recimo na 3 dni), zadnji mesec pa brez Verolaxa (vzeti moram 2 tableti) sploh ne grem na WC. Naj povem, da sem telesno aktivna vsak dan, jem veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov, spijem veliko tekočine. Pijem vodo iz pipe. Preden sem se preselila teh težav nisem imela, odvajanje blata je bilo dnevno. Stara sem 21 let in drugih težav ali bolezni nimam. Blato je temnejše (temno rjavo), kri ni prisotna. Ko več dni ne grem na WC. me muči napihjenost ter teža v črevesju. Krčev nimam. Ali bi morala iti k zdravniku ali je dovolj, če si kupim zdravilo v lekarni? Mi lahko svetujete kakšne snovi mora vsebovati zdravilo? Najlepša hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani!

Zaprtje o katerem pišete je pogosta težava in smo o tem v Vivinem portalu že večkrat govorili. Zato sem vam kopiral spodnje besedilo, kjer se boste prav gotovo "zagledali":

"Zaprtje je pogosta težava v starosti, mnogi pa se s tem spopadajo celo življenje. Pogosto si začnejo ljudje pomagati z odvajalnim čajem, ki je hudo odvajalo in ga nikakor ne priporočam za vsakodnevno rabo. Bolj koristna je uporaba mehčal (Donat, sirupi za odvajanje, grenka sol), kar pa je treba jemati stalno in ne šele takrat, ko do hudega zaprtja že pride. Jemanje probiotičnih jogurtov je vsekakor koristna navada, vendar se ponavadi izkaže, da samo to ni dovolj. Pri nas pogosto svetujemo samoklistiranje, ki naj ga bolnik res dela sam in ne da čaka na nekoga drugega ali pa na patronažno sestro. Na starost pogosto pride tudi do povešanja medeničnega dna, kar je tudi lahko vzrok za težave, če se začne črevo narivati oz. izpadati. V zelo redkih primerih je lahko vzrok za zaprtje tudi rakasta rašča, če se zaprtje pojavi nenadoma in ga prej ni bilo."


Iz vaših podatkov sklepam, da ste mladi in aktivni. Ob potovanjih ali spremenjenem načinu življenja se pogosto zgodi, da prebava zastane in jo je pametno spodbujati. Prva in najenostavnejša spodbuda je hrana z dovolj ostanki, ki "prepričajo" danko, da je črevesno vsebino potrebno izločiti. Drugi način spodbujanja so mehčala, ki ne dražijo črevesa, vseeno pa povzročijo, da se v danki nabere več blata, ki je ob enem tudi zmehčano. Naslednja stvar, ki jo priporočamo je samoklistiranje - aerobika za zadnje črevo. Vse to so neškodljive stvari. Včasih pa je potrebno črevo prisiliti, da odreagira. Že včasih so poznali ricinovo olje, morda najbolj uporabljen pripomoček je odvajalni čaj, pa tudi odvajalne tablete, med drugim tudi takšne, ki ste jih uporabili vi. Takšna odvajala za dolgotrajno uporabo niso priporočljiva. Svetujem tudi, da dosti pijete, če je možno Donat ali podobno vodo, ki vsebuje magnezij. Magnezijev sulfat je znana "grenka sol", ki se jo dobi v lekarni in jemlje le toliko, da je blato mehko, vendar ne tekoče. Zelo važno je, da mehčala jemljete redno in ne šele po par dnevnem zaprtju. Takrat bodo namreč povzročila napihnjenost, zavijanje in krče po trebuhu.

Upam, da vam bodo nasveti pomagali in da boste izbrala pravi način.
Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.