Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bakterija Helicobacter pylori


Vprašanje:

Pozdravljeni,

pred dvema mesecoma sem imela dihalni in bila je ugotovljena prisotnost bakterije Helicobacter pylori. Vrednost je bila 10%, dobila sem antibiotike in sedaj sem test spet ponovila in je rezultat 7%. Rekli so, da bakterija je! Zopet moram po zdravila. Zanima me, ali obstajajo tudi kakšne diete za to bakterijo? Mogoče kakšne hrane ne bi smela jesti ? Mene po vsaki hrani tišči v gornjem delu želodca in prisotne so vsakodnevne slabosti. Kaj svetujete?

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

primerna preiskava za dokazovanje bakterije Helicobacter pylori je gastroskopija, torej preiskava, ko se z gastroskopom-cev, z lučko gre preko ust in požiralnika v želodec. Optično pregledamo sluznico in odvzamemo vzorce. Če je bakterija dokazana, sledi enotedensko antibiotično zdravljenje in osemtedensko zdravljenje z zdravili, ki zmanjšujejo izločanje želodčne kisline. Tako zdravljenje je lahko tudi daljše.

Dihalni test je samo kontrola po opisanem zdravljenju in ni diagnostična metoda. Tako da bo treba na gastroskopijo, nato pa vestno zdravljenje z že omenjenimi zdravili in redne kontrole pri zdravniku. Žal ne vem za diete, ki bi uničile bakterijo. Glede diet za želodec, ki je razdražen zaradi preveč kisline, pa velja ukiniti z jedilnika vse, kar vam to kislino dviga: začinjene jedi, alkohol, cigarete, nekaterim mleko, sveže sadje... Sami boste najlažje ugotovili, kaj vam škodi. Obroki naj bodo manjši, jesti je treba počasi in hrano prežvečiti. Mnogokrat je vzrok za težave z želodcem tudi stres. Včasih povzroča tiščanje v žlički tudi obolel žolčnik, oz kamni v njem. Torej predlagam najprej ultrazvok trebuha in nato gastroskopijo. Da se vsej tej agresiji izognemo, naredimo 14- dnevni preizkus z visoko dozo zdravil, ki znižujejo kislino. Če to pomaga, ponavadi ne delamo agresivnih preiskav.


Lep pozdrav!