Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Prehrana za športno aktivne


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Veliko se ukvarjam s športom, sedaj pa sem začela tudi v fitnesu. Zanima me, kakšno hrano je priporočeno jesti za takšne vrste športnike? Je potrebno uživati kakšne prehranske dodatke?

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Pozdravljeni,

niste navedli podatkov o sebi, o tem kaj jeste in s kakšnim športom se ukvarjate. Če ste športnica rekreativka in imate redno in raznoliko prehrano, potem posebnih dodatkov ne potrebujete, morda le ribje olje zaradi omega 3 maščobnih kislin in vitamin C. Pomembneje je, da telesu povrnete energijo, ki ste mu jo vzeli med aktivnostjo. To najlažje naredite v času 30 min. po vadbi. Zaužiti morate obrok, v razmerju 1:4 beljakovine : ogljikovi hidrati. Količina in energijska vrednost je odvisna od trajanja in intenzivnosti napora. Za klasičen obrok po treningu se smatra lahka skuta, okoli 100 g in banana. Lahko pa si pravo razmerje med B in OH sestavite tudi sami z drugo hrano, pozorni bodite le na to, da bo obrok vseboval čim manj maščob in vlaknin zaradi hitrejše absorpcije.

Srečno!
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Aktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

28. 10. 2013 13:04:37
pozdravljeni!!

moški visok 170 cm in tehta 88 kg. ukvarja se z nogometom. 2 krat na teden po dve uri ima treninge in tedensko enkrat tekmo.
redno zaposlen kot potnik in nima veliko časa da bi jedel 5 krat na dan. od tega je večino časa v avtu in nima časa da bi jedel zdravo. več nevem kako naj prilagodim doma jedilnik, da bi shujšal na zdrav način.
lepo vas prosim za pomoč

lp