Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z zaprtostjo


Vprašanje:

Imam zelo pogoste prebavne motnje, ne odvajam redno blata. Včasih šele čez 3 dni ali 4 dni. Bila sem že pri zdravniku, poskusila sem na tešče donat, jogurt, suhe slive namočene v mlačni vodi, vendar me nič ni prignalo na stranišče. Zdravnik predpisal sirup, ki pa tudi nima name nobenega učinka, saj lahko vzamem 4 žlice pa nič ne bo. Tega ne prenašam, saj mi je potem hudo, in "podiram" kupčke, se mi je pa že tudi zgodilo, da sem bruhala. Ko sem napeta, imam trebuh takšen, kot da mi ga bo vsak čas razneslo. Ne vem, kaj bi še poskusila?

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

Zaprtost je zelo pogosta težava in je največkrat povezana s tem, da ljudje ne pijejo dovolj tekočine in ne jedo hrane, ki vsebuje veliko vlaknin. Dolgoročna rešitev se nahaja v tem, da vsak dan spijete okoli dva litra vode, jeste vsaj dve porciji zelenjave na dan (solata in priloga ali zelenjavna juha).
Za kratkoročno rešitev pa predlagam:
1. 5 suhih sliv, 1 žlico lanenih semen namočite v 2 dcl vode in pustite stati čez noč. Zjutraj dodajte 2 žlici chia semen (kupite v lekarni, DM – u ali trgovinah z zdravo prehrano), premešajte in pojejte pred zajtrkom.
2. Čez dan si pred vsakim obrokom v 2 dcl vode zmešajte 1 žličko pšeničnih ali ovsenih otrobov (okoli 5g). Kupite jih v vseh večjih trgovinah. Na njih ne sme pisati, da so instant, iščete samo lupinice od žita. Za 500 g boste odšteli okoli 2€. Ne pozabite spiti na vsaj 2 dcl vode!

Izboljšanje boste opazili v dveh dneh. To ponavljate teden dni. V tem času vas bo malce napenjalo, a brez skrbi, to je dober znak, vaše bakterije v črevesju se prebujajo. Ne pozabite tudi na gibanje. Peristaltika se odziva na gibanje celega telesa.

Srečno!
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Aktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.