Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ali lahko s kolesarjenjem tudi shujšam?


Vprašanje:

hujšanje Pozdravljeni, sem stara 40 let, visoka 169 cm in težka 112 kg. Lani mi je uspelo shujšati za 10 kg v 4 mesecih, tudi počutje je bilo boljše, hujšala sem po Montignacu. Nisem bila dovolj vztrajna, pa so se kg naložili nazaj. Sedaj sem začela kolesariti nekje 20 km na dan, 2-3 x tedensko.Sprva je šlo težko, sedaj je čedalje lažje. Me pa utrudi sapa, ko grem v klanec in tudi mišice na nogah me začnejo čudno boleti. Ko grem za kratek čas dol s kolesa, lahko zopet nadaljujem s kolesarjenjem. Zanima me, ali lahko s kolesarjenjem tudi shujšam? Mislim da, vendar s pravilno prehrano. Prosila bi za vaš nasvet, a tudi sestavite jedilnik? Sem pa že od mladosti bolj močne postave in tudi sorodniki so.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

kolo je vsekakor odličen način za kurjenje maščobe in precej nežen do vaših kolen. Zdaj ko se bliža zima, pa lahko razmislite tudi o sobnem kolesarstvu ali pa spinnigu. Vendar vam vadba sama ne bo dala zadovoljivih rezultatov. Hrana pri hujšanju predstavlja vsaj 70% rezultata. Za to je pravilna dieta tako pomembna. Mora biti takšna, ki se jo boste lahko brez večjih težav držali skoraj 10 mesecev, mora pa vam biti tudi dobra osnova in hkrati učilnica za prehranjevanje po dieti. Kot ste sami ugotovili, nič ne pomaga, če shujšate a teže ne znate obdržati.

Za začetek bi vam svetovala, da v popoldanskih časih opustite vse škrobnate jedi, sladkarije in sadje in jeste zelenjavo in nekajkrat na teden tudi ribe ali meso. Jesti morate redno in sicer v enakomernih razmakih, najbolje na 3 ure. Ne pozabite na zajtrk in malice. Za 1. malico lahko vedno pojeste sadje za 2. malico pa pest oreščkov ali lonček kefirja. Ne pozabite pojesti vsaj dveh porcij zelenjave na dan. Eno ob kosilu in eno ob večerji. Energijsko vrednost hrane, ki jo boste pojedli čez dan pa omejite na okoli 6688kj (1500 - 1700 kcal).
Lep pozdrav!
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Neaktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.