Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kaj je policitemija?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

zanima me, kaj natančno je policitemija, vzroki za nastanek in kakšne so posledice. Za to bolezen sem samo slišala od enega prijatelja, ki naj bi jo imel, a mi ni kaj dosti povedal o njej.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

policitemija je povečan delež rdečih krvničk v krvi. Kri ima dva dela: krvne celice in plazmo. Med krvnimi celicami so prisotne bele celice (obramba), rdeče celice ali eritrociti (prenos kisika) in krvne ploščice (strjevanje). Večina celic je rdečih, ostali dve vrsti sta minimalni po volumnu. Deležu celic v krvi pravimo tudi hematokrit.

Policitemija je torej povečano število rdečih krvničk ali povečan hematokrit ali povečana sposobnost krvi za prenos kisika. Ločimo primarno policitemijo (pravimo ji tudi policitemija rubra vera in je rezultat nenormalnega delovanja kostnega mozga, v tem primeru je običajno povečano tudi število belih krvničk in tudi število krvbnih ploščic) in sekundarno policitemijo (posledica kronične hipoksije ali pomanjkanje kisika v vdihanem zraku, prilagajanje na višino,... ).
Sekundarno namenoma koristijo športniki, da se prilagodijo na velike napore ali na višino (alpinisti). Primarna pa je bolezenska in je potrebno zdravljenje. Bolezen je relativno redka, pacient je zelo rdeč v obraz in to ni od alkohola, ampak od zelo visokega hemoglobina.

Lep pozdrav!
 


 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.