Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Terapija za Lichen ruber planus


Vprašanje:

Pozdravljena! Že nekaj let imam težave z boleznijo, ki se imenuje Lichen ruber planus. Stara sem 72 let. Iz leta v leto se mi slabša. Tudi na pomrzovanje sem hodila, toda žal zaenkrat neuspešno. Poizkušam razna razna olja, da bi se mi to ustavilo, kajti to je tako moteče, ko te srbi, da se moraš spraskati do krvi. Imam kar nekaj žarišč in sicer na obeh nogah od kolen dol do stopala. Lepo prosim, če mi lahko svetujete še kakšno zdravilo ali terapijo. Hvala lepa za odgovor.


Odgovor:

Pozdravljeni,

za vaše težave obstaja več možnosti zdravljenja, nekatere se uporabijo takoj, nekatere kadar se vidi neučinkovitost prvih in seveda se upošteva tudi splošno stanje oz. spremljajoče se terapije za eventuelna ostala obolenja.
Vedno začnemo z uporabo mazil z kortikosteroidi, katerih imamo več na razpolago in včasih je potrebno več poizkusov, da se najde pravo. Zatem in ali ob tem poizkušamo odpraviti srbež z antihistaminiki v tabletkah, to so ponavadi zdravila, ki se uporabljajo tudi pri alergijah ali pa proti srbežu. Kadar je slab odziv se uporabljajo steroidi v tabletkah ali injekcijah v nekaterih primerih pa tudi druge imunosupresivne sistemska zdravila.
Ugodno lahko vpliva UVA ali UVB terapija in to praktično lahko preizkusite tudi s kontroliranim izpostavljanjem sončnim žarkom prizadetih predelov. Za vsako konkretno zdravljenje z zdravili boste morali obiskati dermatologa.

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.