Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Razdražljivo črevo


Vprašanje:

Pozdravljeni,

že dlje časa me muči napihnjenost v jutranjih urah, ko za malico pojem kakšen košček kruha. Kolegica mi je priporočila uporabo napitka Herbalife, pa me zanima kakšno mnenje imate glede tega praška. Moram priznati, da ta prašek uporabljam zjutraj in mislim, da mi pomaga, da me ne napihne. Imam tudi probleme z razdražljivim črevesjem, se pravi enkrat zaprtost, drugič driske. 3x tedensko tečem in zdi se mi, da to zelo pripomore k boljši prebavi. Sedaj so mi v lekarni priporočili, da naj probam 3 mesečno kuro s kapsulami, ki naj bi ubležile znake, ki so razvidni pri meni. Sedaj jih jemljem 1 teden in me še vedno daje velika napihnjenost ter sem bolj kot ne, zaprta. Zanima me, če se bo to s časom jemanja kapsul uredilo, ali je bolje da preneham z jemanjem? Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani!

Težave, ki jih omenjate so zelo splošne in prav v takšnih primerih sem resnično žalosten, da ljudje ne pomislijo na pregled pri zdravniku, ampak prisluhnejo vsem mogočim nasvetom samo, da ne bi bilo treba na temeljit pregled. Samo pomislite kaj bi bilo, da bi napihovanje zaradi razraščanja rakaste spremembe na črevesu zdravili s čaji ali kapsulami!
Seveda ne mislim, da se pri vas kaj takega dogaja, saj niti ne vem vaše starosti, vaših predhodnih težav ali morebitnih spremljajočih bolezni. Glede na to, da ste omenjali težave po obroku, ko ste jedli kruh, bi najprej pomislil na preobčutljivost na gluten (prikrita celiakija) ali preobčutljivost na kako drugo sestavino hrane. Danes je zelo "moderna" težava tudi laktozna intoleranca, vendar kakih tipičnih znakov ne navajate. Vseeno bi bilo pametno najprej pomisliti na takšne vzroke. Posvetujte se s svojim zdravnikom ali internistom gastroenterologom, nikakor pa se ne "zdravite na pamet".

Bolnikom pogosto polagam na srce prvi odstavek iz knjižice, ki sem jo napisal prav zaradi tega, ker se pogosto srečujem z bolniki, ki včasih v resnici zapravijo življenje po neumnosti. Zato morda ne bo odveč, če vam ta odstavek citiram:
"Krvavitev na blato je zelo pogosto opažanje, na katero se različni ljudje zelo različno odzovejo. Nekatere prestraši in se podajo na vsemogoče preiskave, ki naj jih prepričajo, da niso neozdravljivo bolni. Spet drugi pričnejo živeti s strahom in včasih nerazumljivo dolgo odlašajo s pregledom, ki naj razjasni vzrok krvavitve. Nekateri pa vzamejo to kot nepomembno, posebno takrat, kadar jih ob tem še nič ne boli. Morda se včasih celo zdravijo sami; večinoma po nasvetih “izkušenih” znancev ali pa si v lekarni nabavijo “zdravila za hemoroide”. Celo zdravniki včasih tej krvavitvi ne posvečajo dovolj pozornosti in zgodi se, da tudi v splošni ordinaciji bolnik včasih celo brez pregleda dobi recept za mazilo ali svečke za hemoroide."

Kot glavni znak je tu navedena krvavitev. Seveda pa na mesto tega lahko vstavite besedico napihovanje, ki je vaš problem. Reagirali ste prav na tak način. Želim vam, da se vaše težave čim prej razčistijo. Na tak način se boste pomirili, kar bo nedvomno pomagalo tudi k vašemu dobremu počutju.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.