Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Operacija hemoroidov s postopkom PPH (mehanski spenjalnik)


Vprašanje:

Pozdravljeni, izvedel sem, da se pri nas izvajajo tudi posegi PPH za odstranitev notranjih hemoroidov. Če sem prav razumel, ta poseg ne krije zavarovalnica, temveč je samoplačniški? Predvsem me pa zanima, kako je z okrevanjem, koliko dni po posegu bi se lahko vrnil v normalni ritem življenja? Ko sem prebiral o posegu na informativni strani posega v Angliji, piše, da je to možno že po nekaj dneh, ali je temu res tako?
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani!

O tem sem pisal že na Vivinem portalu. Morda preberete kaj o tem. Operacija po PPH metodi (Procedure for Prolapsed Haemorrhoids) - samo aparata, ki je za enkratno uporabo zavarovalnica ne krije, sicer pa je sam poseg plačan preko zavarovalnice. Prednost tega posega, ki ga ni mogoče rutinsko delati pri vseh, ampak samo v izbranih primerih, je v tem, da aparat omogoča izrezanje izpadajočih vozlov in istočasno spenjanje sluznice v samem črevesu. Ker ni prizadeta koža in končni del danke, kar so zelo občutljivi predeli, je bolečnost pri celjenju manjša. V resnici bolnik hitreje okreva. Pri nas priporočamo, da si vzamete vsaj teden dni časa, da spoznate, kako se vaše telo odziva, kdaj pričnete normalno odvajati. Seveda pri nas opažamo ljudi, posebno zasebnike, ki pričnejo z delom praktično takoj, kar pa seveda ni pametno.

Nič niste napisali o tem, ali vas je že kdo pregledal in ocenil, da bi bil pri vas tak poseg primeren. Izkušen kirurg bo zlahka ocenil, ali se pri vas naredi klasična operacija po Miligan Morganu ali poseg z mehanskim spenjalnikom (PPH). Seveda obstaja še več različnih postopkov. Najboljši je tisti, ki ga naredi izkušen kirurg po metodi, ki jo dobro pozna.
Upam, da se boste po tem odgovoru pravilno odločili.

Lep pozdrav!

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.