Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pik insekta, modro vijoličen kolobar


Vprašanje:

Pozdravljeni! Prejšnji teden me je v pisarni v stegno pičila mušica, vsaj predvidevam, da je bila mušica. Predel pika še danes srbi, minilo je 4-5 dni, po dveh dneh pa se je okoli pika naredil modro-vijoličen kolobar. Danes po 4-5 dneh predel pika še vedno srbi, na pritisk pa je čutiti zelo blago bolečino. Bolj me skrbi ta modro vijoličen kolobar, ki je danes zjutraj sicer deloma zbledel, je pa še vedno zelo viden. Ali menite, da je prišlo do kakšne zastrupitve in bi morala k zdravniku? Naj povem še, da imam alergijo na pike os in čebel (paket za samopomoč+avtoinjektor).
Hvala in lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovani!
To, kar opisujete je lokalna reakcija, ki, kot sami navajate, že izzveneva. Načelno klopi prenašajo borelijo, čeprav smo imeli nekaj spornih primerov in ne mušice. Polege tega gre za rdečino pri boreliji šele 10-14 dni po piku klopa. Menim, da še ne potrebujete oditi k zdravniku in da lahko počakate. Če se vnetje okoli pika poveča, dobite morda vročino, potem pa je potrebno razmisliti o antibiotiku.

Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal