Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Epilepsija pri psički


Vprašanje:

Pozdravljeni, včeraj je naša psička Bona, stara 5 let- mešanček, po opisu reakcij pri dežurnemu vetrinarju v Ljubljani: krčenje telesa, slinjenje (pena okoli ust), visoka temperatura, tresenje, doživela epilipsijo. Prizor je bil resnično grozen in resnično šokanten za nas, prav tako tudi za njo samo. Sicer  je danes Bona čisto "normalen" pes: jedla je in pila ter sedaj je tudi boljše volje. Sicer izgleda po očeh malce zmedena, prestrašena, če se lahko tako izrazim. Zanima me, ker me je resnično strah, kako naj v teh primerih reagiramo, saj se je to zgodilo prvič. Ali je potrebno nujno po prvem takšnem napadu obiskati vetrinarja? Dežurni veterinar je rekel, da za to ni potrebe. Mene je vseeno strah, da bi bilo prepozno. Prosim vas še za pojasnilo, ali je lahko to usodno? Ali mi lahko svetujete kakšno veterinarsko ambulanto? V naprej se vam zahvaljujem za odgovore in vas pozdravljam!

Odgovor:

Pozdravljeni !

Epilepsija pri živalih je tako kot pri ljudeh prirojena ali kasneje pridobljena bolezenska situacija. Večina je takih napadov, pri katerih nikoli ne ugotovimo vzrokov. Načeloma je napadov toliko oblik kot ljudi ali živali, pri vsakem je drugače, tudi vsi napadi niso enaki, enako močni, enako dolgi... Živali so lahko pri zavesti ali ne, vedno pa je za lastnika to kar kruto za videti. Načeloma to ni smrtna bolezen, razen če bi bili napadi tako močni in številčni, da bi šlo iz napada v napad, potem lahko oslabi srce in zato pride do pogina. Glede diagnostike vam svetujem, da obiščete vašega veterinarja, da vam naredi vsaj laboratorijski pregled krvi, včasih so tam kaka odstopanja, večinoma pa celo ne. Kaka nadaljna diagnostika (CT glave; MRI glave) bolj pride v poštev pri ljudeh kot pri živalih, pa tudi strošek je precejšen.

Glede zdravljenja je pa takole: dokler napadi niso zelo pogosti, to pomeni večkrat na dan ali večkrat na teden, ne dajemo tablet proti epilepsiji, ampak eventuelno samo ampulo apaurina, ki jo ob napadu ali preje, če ga žival nakaže, stisnete v rito. Če pa gre za bolj pogoste napade, pa seveda sledi terapija s tableti, ki pa je lahko doživljenjska, ali pa samo za določeno obdobje, odvisno seveda od stanja.
Ob napadu kaj dosti ne morete storiti, mora sam miniti, pazite edino, da se ne bi kam udarila z glavo, nikar pa ne segajte z roko v gobček, da vas ne ugrizne, saj so to nezavedne reakcije.
Po napadu so živali včasih utrujene, večinoma pa lačne in žejne. Težko je reči, kdaj /če bo sledil naslednji napad. Svetujem vam, da vodite koledarček, v katerega zapisujete kdaj so bili napadi, kakšni so bili, kako dolgo so trajali, ker bo to lahko v pomoč vašemu veterinarju.
Če ste iz Lj ali okolice, se lahko, če želite oglasite tudi pri meni na Tristokosmatih, če boste želela ali rabila še kako pojasnilo.
Upam da sem vam zaenkrat napisala dovolj, sicer me lahko kontaktirate tudi na info@tristokosmatih.si.

Lep pozdrav!
 Iris Selan, dr. vet. med.

Aktiven

Iris Selan, dr. vet. med.

Domači ljubljenčki

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal