Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Zakaj imam tako pogoste glavobole?


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni! Sem mlada ženska, ki bo letos doživela lepo okroglo obletnico - svojih prvih trideset let. Ker je ena od mojih velikih želja in nekakšnih zapovedi za naslednje desetletje tudi večja skrb za zdravje, sem se odločila, da vas prosim za nasvet. Sicer sama sebe ocenjujem kot zelo zdravo osebo, še prehladim se ne vsako leto, k osebni zdravnici pa zaradi zdravstvenih težav nisem šla že več let. Že od mladih nog (srednja šola) pa imam pogosto glavobole, za katere sama nisem odkrila vzroka (nekih zunanjih sprožilcev). Običajno gre za močno bolečino, ki me skorajda povsem onesposobi in ob kateri mi je lahko tudi slabo. Da bi jo pregnala, moram vzeti kar močna protibolečinska zdravila (včasih sem jih vzela tudi šest ali več v enem dnevu). Glavobol lahko traja tudi več dni, običajno pa traja velik del dneva, v vsakem primeru pa bolečina mine le, če vzamem tablete. O tej težavi se s svojo osebno zdravnico še nisem pogovorila. Trenutno se mi glavoboli ne pojavljajo več tako pogosto (nekdaj večkrat na mesec), še vedno pa me potolče vsaj enkrat na mesec. Zanima me, ali gre za stanje, ki zahteva nadaljnjo obravnavo pri specialistu? Kateri so lahko vzroki za glavobol? Vprašala pa bi vas tudi, če morda priporočate kakšno terapijo oz. naraven način lajšanja glavobola, s katero bi lahko odpravila oz. preprečila glavobole, ker ne bi rada ob vsaki bolečini jemala zdravil. Najlepša hvala za vašo pomoč že vnaprej!

Odgovor:

Pozdravljena!

Glede na opis glavobola bi lahko pri vas šlo za migrenski tip glavobola. Žal mi niste napisali, katere analgetike vzamete ob glavobolu, kar je precej pomemben podatek. V primeru migrenskega tipa glavobola so najučinkovitejši t.i. triptani, če pa se kljub terapiji glavoboli pojavljajo večkrat mesečno in vas onesposabljajo, se lahko uvedejo zdravila za preprečevanje migrenskih glavobolov (t.i. preventivno zdravljenje). Pomembno je tudi, da bolniki z glavoboli redno vodijo dnevnik glavobolov. Ob kroničnem glavobolu svetujemo tudi t.i. sprostitvene tehnike (avtogeni trening, meditacija, itd), masažo, akupunkturo.

Svetovala bi vam, da se naročite na pregled v Ambulanto za glavobol, na Polikliniki, UKC Ljubljana. Nevrolog vas bo natančno pregledal, ev. glede na klinični status napotil na slikovne preiskave (če bo potrebno), vam predpisal ustrezno analgetično terapijo (sigurno ni dobro, oz. ni indicirano, da vzamete ob glavobolu šest ali več tablet, da le-ta mine).

Srečno!
asist. Senta Frol, dr. med., spec. nevrologije

Aktiven

asist. Senta Frol, dr. med., spec. nevrologije

Nevrologija

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

13. 07. 2012 12:27:50
Pozdravljena,
sama sem imela glavobole od zgodnjega otroštva, vendar zadnja leta tudi po večkrat na teden. Imam mešani tip - torej tenzijski in migrenski.
Migrenski se zelo velikokrat pojavlja pred menstruacijo (domnevam, da je to tisti 1x na mesec).
Glede sprožilcev pa ti lahko samo rečem, da jih je toliko, da še zdravniki sami niso čisto prepričani. Med nje sodijo velikokrat stres (oz. po stresu, ko napetost mine), sir, alkohol, kava, surova čebula, itd.

Moj nasvet: ko začutiš da te prijemlje bolečina, vzami protibolečinsko tableto takoj, ker kasneje ko vzameš, manj ti bo tableta prijela + obvezno ležanje v temnem, tihem prostoru, če le imaš to možnost.

Osebno jemljem zdravila proti preprečevanju glavobolov, ker kot rečeno, sem jih imela tudi po 20 na mesec (Topamax, 25mg 2x dnevno), ki mi pomagajo, tako da sedaj po letu dni jemanja imam glavobol le še parkrat na mesec.

V vsakem primeru pa čimprej k nevrologu. Čakalna doba za Ambulanto za glavobol v Ljubljani je zelo dolga (pol leta, če imaš srečo), tako da se naroči čimprej, pa morda še k nevrologu v svojem kraju, da te da vsaj na CT ali MR.

Pa srečno! :)
17. 07. 2012 11:24:58
Jaz sem se ob podobnih težavah odločila za terapije manualne medicine in moram priznati da so mi pomagali. Naredila sem tri terapije in od zdravnika dobila še napotke in sedaj teh težav nimam več. Sem pa pred tem poskusila in obiskala veliko zdravnikov, ki mi niso mogli kaj dosti pomagati. Nad tabletami pa sem tudi že obupala.
14. 05. 2015 16:47:09
Sama sem imela migrene od 10 leta,pri24pa so se pričele težave, zdravili so me za depresijo,kasneje pa se je izkazalo in dokazali da je šlo za kar nekaj zaporednih izhemicnih kapi inzultov zaradi odprtega PFO,sedaj 3leta po operaciji na srcu,migren ni več...Redno pa jemljemo aspirin protect