Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ali lahko neustrezna dioptrija okvari oči?


Vprašanje:

Spoštovani Pred kratkim sem bila pri okulistu, ki mi je napisal recept za nova očala. Sedaj, ko sem jih poskušala nositi, ugotavljam, da je najbrž dioptrija premočna. Zanima me, ali neustrezna dioptrija lahko okvari oči? Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Pri odraslih ljudeh nošnja očal z neustrezno dioptrijo ne povzroča trajnih posledic. So pa lahko prehodne težave, npr. glavobol in bolečine v očeh.

Vas lepo pozdravljam!
 Peter Preskar, dr. med.

Aktiven

Peter Preskar, dr. med.

Oči

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

21. 07. 2012 22:08:59
Pozdravljeni!
Je pa mogoče, da bi zaradi napačne ali pa premočne dioptrije se drastično poslabšal vid? Namreč pred tremi leti sem opazila, da vse težje berem in dobila pri oftalmologu napotek za očala z dioptrijo plus 1, ker je bila to najboljša možna kombinacija glede na ugotovitve zdravnice: levo oko ima bistveno slabši vid zaradi prirojene okvare(premalo razvitega očesa, op. zdravnice), na desnem pa je, glede na takratnih 48 let, odlično. Kombinacija levega in desnega je bila na obeh lečah plus 1.
Pred nekaj meseci pa sem opazila, da brez očal ne vidim niti teksta na računalniku, da tudi sicer bistveno slabše vidim in po odlaganju očal imam težave s koncentriranjem vida. Ne sicer dolgo, mogoče kakšno minuto, ampak so. Pomislila sem, da pa sem se mogoče malce prehitro odločila za povečanje dioptrije in ker drugače ni šlo, sva z zdravnico določili, da je na levem očesu plus 3, desnem pa je ostalo plus 1.
Kaj menite, je vendarle razlika med lečama previsoka ali pa je le vid primeren starosti? Po kmečki logiki:-)) bi bilo mogoče, da se je vid poslabšal zaradi previsoke dioptrije.
Hvala vam, doktor, da najdete čas tudi za odgovore na netu...
Lepo poletje vam želim.