Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Menstrualni krči ali kaj narobe s črevesjem?


Vprašanje:

Pozdravljeni, od februarja letos me vsak dan zvija v spodnjem delu trebuha. Zvijanje je zelo podobno tistemu med menstruacijo. Hujše zvijanje je preden pride menstruacija in med njo. Zvijanje je res vsakodnevno, najbolj zjutraj po iztrebljanju. Kadar sta mehur in črevo polna, zvijanja ni (zaradi pritiska?). Bila sem pri ginekologu, ki mi je rekel, da to ni ginekološko. Opravil je nekatere preiskave, ki so vse ok (gin.uz, uz trebuha, voda, kri…, menstruacije so mesečne, nikoli še nisem rodila, stara sem 32 let). Aprila sem imela analno trombozo (veliko kot sliva), ki so mi jo rezali. Sedaj, junija sem začutila eno bulico in vem, da je zopet ta tromboza. Vendar, ker ni še tako hudo in ker ne boli in ni zunaj, jo še ne bi šla rezati (bi malo počakala - strah). Zanima me, ali je lahko to zvijanje posledica teh strdkov, ki se tvorijo v meni? Zakaj pride do njih? Prej tega nikoli nisem imela, a sedaj se mi bo to ponavljalo na vsake 2 meseca? Zakaj? Kaj delam narobe? Prehranjujem se dobro (kuhana hrana, vlaknine, jogurt, kuhana zelenjava, občasno sadje,…), imam redno prebavo, drisk ni, krvi tudi ne, ne napenjam se med iztrebljanjem, imam sedeče delo, vsak dan hodim vsaj za pol ure na sprehod. Edino pijem pa bolj malo (max. 1 liter vode na dan + vsa hrana – več ne gre, ker mi postane slabo), imam 62 kg. Ni važno kaj jem, imam vedno smrdljive vetrove. Zakaj? Zdravnica me sedaj na kolonoskopijo pošilja, vendar se jaz tega tako bojim, saj tudi trpim za anksioznostjo in paničnimi napadi (komaj sem zdržala tisto rezanje tromboze). Katere vse preiskave bi lahko prej opravila? Namreč sumim, da me zdravnica pošilja na to samo zato, da se me znebi. Vem pa, da bi lahko opravila še kaj drugega preje (pregled blata ali kaj drugega, ct mogoče). Če bi nekako šla na kolonoskopijo, bi bila naročena šele konec poletja ali še kasneje, jaz pa ne morem več tega zvijanja trpeti. Kako naj si pomagam? Vem, da sem postavila ogromno vprašanj in zelo upam, da mi boste odgovorili na vsa, ker resnično ne vem koga naj še vprašam. Hvala že v naprej. Imejte prelep dan še naprej.

Odgovor:

Spoštovani !
Zares veliko vprašanj naenkrat. Očitno eni strahovi porajajo druge in se stanje lahko samo poslabšuje. Izgleda, da imate v zadnjiku težave s kakšnim vnetjem ali razpokami (če trdo odvajate še posebej), zato so se žilice že ponovno vnele, kar ni nič nevarnega, prijetno pa tudi ni. Mislim, da smo vam zadnjič pomagali, čeprav vsaj nekaj neprijetnosti ob takem posegu vedno je - vsaj zbadanje, da z injekcijo omrtvimo operativno področje.

Glede zavijanja ste opravili že številne preiskave. Včasih je razlog za to lahko tudi preobčutljivost na hrano ali slabo prebavljanje mlečnega sladkorja (laktozna intoleranca). Verjetno bi lažje razčiščevala vaše težave, če pridete na pogovor, kar bi lahko naredili istočasno z oskrbo vaše tromboze. Razmislite o tem, da bi se videla in pogovorila. Zaradi tromboze vas bodo pri nas vzeli prednostno, tako da lahko pridete čim preje (morda jutri ali v začetku naslednjega tedna). Povejte, da sva kontaktirala preko Vivinega portala.

Vsekakor mislim, da pri vaši starosti kaj hudega ni pričakovati. Bilo bi pa prav, da se pomirite, ker bi bilo življenje potem vsekakor lepše.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.