Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pregled črevesja, prehranska motnja in tesnobnost


Vprašanje:

Spoštovani, stara sem 44 let in se mi že približno eno leto pojavlja občutek napetosti v črevesju na levi strani pod rebri. Zaradi neke vrste krize srednjih let (sem samska, brez družine), se mi je lani pojavila prehranska motnja. Med jedjo se mi pojavijo neprijetne misli in asociacije, zaradi katerih sem se začela izogibati določenim vrstam hrane in sem zato pri jedi bolj nervozna. Poskušam se umiriti, ampak vem, da teh čustvenih težav ne morem rešiti čez noč. Bojim pa se, da imam lahko posledično težave s črevesjem, saj sta stari oče in oče umrla za rakom debelega črevesja. Tudi vsi bratje po očetovi strani imata težave s črevesjem, vendar ne rakave. Sem v stiski, ker ne vem, kako naj ravnam. Čustvenih napetosti ne znam sama popolnoma umiriti, težave s črevesjem pa ne izginejo. Del črevesja pod rebri je rahlo izbočen in ko se sklonim, vstanem me v določeni točki zbode. Odvajam redno in normalno in doslej nisem opazila sledov krvi. Zanima me, ali se zgornji del črevesja sploh da pregledati s kolonoskopijo, ali je to morda že tanko črevo? Skrbi me tudi, ker imam od obolenja ščitnice ob stresnih situacijah občutke tesnobe. Gastroskopijo sem sicer dobro prenesla, vendar je krajša. Brala sem o možnosti genske analize in preiskave s kapsulo, je tudi to morda alternativa? Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani!
Povedali ste toliko, da je kar težko zaobjeti naenkrat in svetovati enostavno. Res so časi slabi, vendar nikoli ni tako slabo, da se ne bi na koncu pokazala tudi rešitev. Objektivno gledano bi bilo pri vas pametno opraviti koloskopijo, ki bi verjetno ovrgla vaše skrite strahove in skrbi. Koloskopija sama ni nič posebnega - tudi sam sem jo opravil, predvsem zato, da lahko bolnikom verodostojno povem kakšne občutke imaš pri tem. Seveda je sedaj zelo moderna preiskava v sedaciji kot pravite vi oz. s pomirjevali, vendar je tak način lahko tudi dvorezen. Ker je bolnik bolj odsoten oz. ga manj boli, lahko to zdravnika zavede in kljub morebitni oviri ali ovinku bolj energično uvaja inštrument, zato je lahko večja verjetnost, da se črevo poškoduje. Tudi občutljive točke in manjša bolečnost so lahko dobro vodilo za zdravnika, da je tam bolj pazljiv. Glede kapsule lahko povem, da je njena večja vrednost pri preiskavi tankega črevesa, ki je za ostale inštrumentalne preiskave slabše dostopno. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da smo imeli bolnika, ki je bil tako pregledan, pa se je na koncu vseeno izkazalo, da je imel raka na črevesu. Imel je odpor do tega, da bi ga kdor koli tipal "tam zadaj", vendar bi prav pregled s prstom v hipu rešil težave glede diagnoze.

Pravite, da se gastroskopijo že imeli kar je pametno pri težavah, ki jih opisujete - gre za napenjanje v zgornjem delu trebuha. Vsekakor opravite koloskopijo. Če bi se pokazalo, da je vse v redu, kar skoraj ne dvomim, bi ob nadaljevanju težav morda pogledali še, če ne gre morda za preobčutljivost na hrano ali laktozo.

Morda vas bodo takšne preiskave pomirile, bojim pa se, da se vam takšna razmišljanja motajo po glavi tako močno, da bi morda rabili specialista, ki bi vam pomagal presekati ta začaran krog. Škoda bi bilo, da se izgubite v takih neoprijemljivih skrbeh.

Prepričan sem, da se bodo vaše težave razrešile in boste spet našli smisel življejnja v delu in svojih bližnjih. Pomislite samo koliko ljudem bi vaša pomoč lahko polepšala življenje.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.