Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave s kožo na obrazu


Vprašanje:

Pozdravljeni! Imam težave s kožo na obrazu, ampak ne vem točno kaj bi to bilo. Pojavlati so se mi začele rdeče pikice po obrazu. Šla sem do splošne zdravnice in jo vprašala kaj bi to lahko bilo. Zdravnica je posumila, da imam alergijo na mraz in mi predpisala kremo. Namazala samo 4x. Prvič sem se namazala zvečer in zjutraj je polovica pikic izginila, večje so se pa zmanjšale. Bila sem tudi bolj bleda. Namazala sem se še zjutraj, zvečer in naslednji dan zjutraj. Že zjutraj pred nanosom je bila koža drugačna kot prejšnji dan. Po zadnjem nanosu se je moji koži dobesedno zmešalo. Koža mi je gorela. Pojavljali so se rdeči fleki. Skratka bila sem rdeča kot kuhan rak! Prejšnje stanje se je tudi poslabšalo, vsaj tako je izgledalo ali pa je bilo to samo zaradi rdečine. Stanje se je dokaj umirilo po 10 dneh (mazala sem se samo z navadno kremo, ker mi druga krema, ki mi jo je predpisala splošna zdravnica ni odgovarjala). V tem času sem se pazila sonca, ker mi je bilo neprijetno ob stiku. Po desetih dnevih še večji šok. Pojavili so se mi ekcemi (po licih, vzdolž nosa in malenkost nižje). Diagnoza je bila nedefinirana. Sumili so veliko stvari. Po izbruhu sem dobila drugo kremo, ki ni pomagala. Imela sem stranske učinke - goreča lica spet, ponoči sem težko spala. Ko sem prenehala s uporabo kreme, so stranski učinki izginili! Med uporabo kreme se je pojavil še en izbruh, vendar manjši, ki je tudi hitreje izginil. Ob drugem izbruhu sem prenehala z uporabo kreme. Sedaj je stanje približno tako kot je bilo pred 'zdravljenjem', vendar imam še en problem, ki se pojavi, če ležim - mirujem. Moja lička postanejo rdeča.  Sedaj se mažem z olivnim oljem zvečer, vendar je rdečina še vedno prisotna - ne tako močna in je tudi manjša. Stara sem 29 let. Resnično ne vem katere produkte lahko uporabljam.  Ne maram preveč parfumiranih krem. Najbolj mi ugajajo čim bolj navadne kreme, ker ostalih ne prenašam preveč dobro.  Zanima me, če imate kakšen nasvet zame, ker do pregleda pri dermatologu še zelo dolgo časa in ne bi rada stanje še poslabšala. Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor! Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljena,

Pogosto se pojavi tako ali podobno vnetje okoli oči in okoli ust pri ženskah, manj pri moških pravzaprav brez znanega razloga. To imenujemo perioralni in periokularni dermatitis. Glede na napisano ste poizkusila že vrsto zdravilnih in negovalnih preparatov in koža se na prekomerno nego tudi lahko razdraži in ostaja vneta.

Priporočam , da si pripravite prekuhano vodo ( da postane "mehkejša") in si z njo umivate obraz ( lahko jo imate v steklenici - pršilki) Svetujem, da opustite uporabo olj na obraz. Uporabljajte le vlažilno kremo, ki je namenjena občutljivi koži, koži nagnjeni k alergijam - dobite primerno v lekarni. Če postane koža občasno bolj žareča, rdeča takrat naredite obkladek kar iz prekuhane vode - to pomeni, da gazo namočite, ožmete in jo položite na obraz, počivate 15-20min. In bo boljše..., potem pa k dermatologu.

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.