Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nemirne noge pri hčerki


Vprašanje:

Spoštovana! Imam hčerko staro 13 let in se ji dogaja, da ima zvečer zelo nemirne noge, ko bi rada spala, ne more. Občutek ima, da bi noge kar skakale in ne more biti pri miru.To traja lahko tudi celo noč ob tem pa ima še vrtoglavico. Zdravnico sem prosila naj jo pregleda in pravi, da ji ni nič. Vedno ji moramo pomagati, da ne pade, ker se ji vrti. Nima vročine ali kaj drugega, sicer trenira judo ampak mislim, da to ni vzrok. Občasno se z bratom ne razume, s starši pa tudi ne. Ko je treba nekaj pospraviti, se najraje potuhne, da ni treba narediti.Res me skrbi, spi pri odprtem oknu, ker prav,i da se slabo počuti in da ima občutek, da bo padla skupaj. Pije železo v obliki sirupa in jemlje zdravila za astmo, ki je zelo intenzivna. Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovana,
sindrom nemirnih nog je pogosto povezan s tesnobnostjo, depresijo. Tudi ostali simptomi vaše hčerke dajo slutiti, da ji ni ravno lahko, četudi noče pospravljati. To v puberteti ni važno. Če ste ji privzgojili delovne navade do osnovne šole, jih bo imela, sicer bo vedno tako, da ji bo delo bolj zadnja skrb, pa tudi taki morajo živeti.
Je pa v zelo ranljivi dobi, torej si vzemite čas in se družite z njo. Ne silite vanjo z vprašanji ali celo zahtevami, kaj vse mora narediti. Enostavno ji bodite blizu in upajte, da se vam bo zaupala, da jo morda teži še veliko kaj drugega kot vaše pospravljanje. Saj veste, tudi vam gre na živce, ampak mame smo navajene, da pospravljamo.
Sicer pa se za nemirne noge dobijo zdravila, ki sodijo v skupino zdravil proti tesbobi, to mora odločiti zdravnik.
Naj se hči kaj oglasi sama, saj ni več tak otrok,kot vi mislite.Lažje ji bo, če se bo s kom pogovorila.

Lep pozdrav!