Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Rdečica na obrazu in potenje


Vprašanje:

Pozdravljeni. Stara sem 21 let in imam sistemski lupus. Že od otroštva imam po obrazu in bradi rahlo rdečico. Ampak ne vem, če je to le od bolezni, ker ko sem gledala slike tega lupusnega izpuščaja. je drugačen od mojega. Zdi se mi tudi, da imam zelo tanko kožo na obrazu in vedno, ko mi je vroče, mi obraz kar žari, v izrednih primerih sem kar vijolična v obraz in to v celoti, ne le na območju tega izpuščaja, ko mi je vroče, se ga sploh ne vidi, ker sem cela rdeča v obraz. Potem ko se umirim in ohladim, se stanje normalnizira. Včasih imam le majhen odtenek roza barve. Hitreje postanem rdeča, ko sem živčna, če se česa ustrašim itd. Ampak to ni tista navadna rdečica, sem prav rdeča in spet imam zelo topla lica. Moti me tudi potenje, ki sicer vem, da je pri tej bolezni še bolj izrazito, ampak me zelo moti na obrazu, ko mi takoj začne teči znoj. Sploh ne prenašam vročine. A obstaja kašna rešitev, ali da se zadeva vsaj malce omili? Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljena.

Po vašem opisu sodim, da imate tip kože, ki proseva podkožne žilice. Te žilice se "razširijo in napolnijo" s krvjo ob vseh sprožilnih faktorjih, ki so vročina, fizična aktivnost, pikantna hrana, alkohol, kot tudi čustva - parasimpatična aktivnost..., vse kar sama opažate. Koža je seveda tudi bolj " občutljiva" zaradi lupusa, ni pa to lupusno prizadeta koža.
Kaj storiti? Žal se tipa kože in žilic ne da spremeniti. Potrebno je preventivno ukrepati, da bo sprožilnih faktorjev čim manj in, da boste tudi čustva lažje obvladovala. Ne bi rada delala reklame a kozmetika, ki se dobi v lekarnah, ima novo kolekcijo krem in maske za blaženje rdečice in opažam, da je zelo učinkovita. Poleg tega je smiselno uporabljati pokrivne pudre, ki skrijejo reakcijo kože, tudi te dobite med kozmetiko, ki se prodaja v lekarnah. Pomembno je tudi, da se ne izpostavljate soncu. Glede čustev in obvladovanja parasimpatičnih reakcij, tudi znojenja - pa svetujem avtogeni trening. Mlada ste in dejansko se morate naučiti živeti z omejitvami in izogibanju situacijam, ki vam povzročajo več težav. Kajti značilno je, da se z leti žilice še širijo in situacija postane še slabša. Ko so žilice bolj izražene, se jih lahko z laserskimi ali IPL postopki odpravlja.

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.