Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Glivična okužba nog


Vprašanje:

Spoštovani dr. Pavlovič, hčerka je stara pet let in pol in vsaj dve leti opažam, da se ji močno potijo noge. Težava sama po sebi ne bi bila tako moteča, če se ji ne bi med prsti na nogah pojavile glivice. Pediatrinja ji je prepisala terapijo z antimikotičnimi mazili, ki glivice sicer nekoliko ublaži, popolnoma pa ne izzvenijo (najverjetneje zaradi prekomernega znojenja). Seveda po daljšem času uporabe tega mazila nastopijo druge težave, koža se izsuši, včasih malce tudi peče, zato si za lajšanje tegob pomagamo z mastnim mazilom, kar ima za posledico v ponovnem razrastu glivic. Vsekakor hčerki med letom poskušam zagotoviti primerno obutev, bombažne nogavice, ustrezno higieno in še kaj, vendar ne zaleže. Kaj mi svetujete vi ? Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Odgovor:

Pozdravljeni,
potenje ni zadosten vzrok za pojav glivične okužbe stopala, enako kot bi bila razlaga za neučinkovitost terbinafina. Pretirano potenje na stopalih pogosto spremlja rdečica, lupljenje in srbenje na koži podplata in ali med prstmi, ki je v bistvu posledica ene vrste ekcema. V hčerinem primeru bi najprej opustil nanašanje mazila za najmanj 2 tedna ter bi potem opravil mikološki pregled kože stopala. Če glivic ne bo (vsaj tistih, ki lahko povzročajo težave), bi uporabljal negovalne kreme s 4% uree v ambifilni podlagi ter kot profilakso okužb namakanje stopal v blagi raztopini hipermangana (barva naj bo svetlo rožnata), 2x tedensko, 15 min - hipermangan res obarva nohtne plošče rjavo, vendar je to le začasno in je hipermangan varno in učinkovito sredstvo. Če pa bi bil mikološki pregled pozitiven, bi uporabil lokalno zdravilo s ciklopiroks olaminom, 2 tedna, ter hkrati hipermanganske kopeli, 3x tedensko (4 tedne).

Lep pozdrav!
prof. Miloš Pavlovič, dr. med.

Neaktiven

prof. Miloš Pavlovič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

2. 09. 2012 21:29:34
spoštovani dr.Pavlovčič
Jaz sem se ped leti kopal v enem od ljubljanskih bazenov in staknil glivice na levi nogi.Šel sem takratni zdravnici , kar mi je po pregledu svetovala, da si mažem z enim mazilom.
Po nekaj času, ko sem delal po nasvetu dr. se stanje ni zboljšalo.In po stanovanju so bile same sledi za mano in občutek sem imel, da se ta nesnaga ne zdravi.
Sem po nasvetu sorodnice šel se en dan kopat v Trme Snovik. PO 2 urah kopanja so mi glivice izginile. A se moram vsaj vsakih par dni ponoviti tako kopel. Ko me je opazil kopališki mojster, da si ogledujem prizadel, me vprašal po vzrokih, sem mu rekel, da imam glivice, me samo pognal v bazen z besedami > da bo že voda vse pobrala<. Sem pa po 2 urah pogledal je bilo vse očiščeno.
Prosim za Vaše mnenje.

Lep pozdrav!
3. 09. 2012 10:47:32
Bober64 pozdravljeni,

predlagam, da to vprašanje direktno pošljete prof. Pavloviču http://www.viva.si/Strokovnjaki/Podrobnosti/218/Milo%C5%A1-Pavlovi%C4%8D

Njegov odgovor boste prejeli v »Moj nabiralnik« v vašem osebnem profilu.

Lep pozdrav!