Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Skrbi me aritmija srca


Vprašanje:

Spoštovani! pred 14 dnevi sem opravil UZ srca, prejšni teden pa cikloergometrijo. Končni rezultat pravi, da je srce zdravo, prav tako vse ostalo. Se pa mi je pri obremenilnem testu pojavil visok pritisk: 200/90. Zadnji mesec sem močno pod stresom in me zanima, ali je lahko to povezano z stresom, saj namreč nikoli prej nisem imel teh težav s pritiskom, niti v družini nima nihče teh problemov. Se mi je pa včeraj po teku, recimo 2 uri po tem, ko sem pretekel 5 km, v mirovanju ravno pod tušem dvignil pulz. Izmeril sem si ga in pokazalo je 132 udarcev/min. To je minilo po 2 minutah. Ali je možno, da je do tega prišlo zaradi psihične motnje v glavi, saj namreč ves čas razmišljam samo o mojem zdravju in problemih. Star sem sicer 25 let in športnik, ki ne kadi in ne pije. Hvala za vaš čas in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani, najbolj sem vedno vesel, ko pri kardiologu in na UZ srca in CEM preiskavi pokaže, da je rezultat zdravo srce. To pomeni, da ni kaj hujšega. Še vedno pa so težave, ki so, kot sami ugotavljate vezane na utrip, na ritem. Na utrip močno in vedno vpliva naše psihično stanje. Utrip se lahko iz kakršnega koli razloga, ni nujno, da vedno zavednega, poviša iznenada, saj je srce odvisno od ravnotežja med simpatičnimi in parasimpatičnimi živci, torej med tistimi živci, ki dražijo in med tistimi ki "bremzajo", zavirajo. Za kratek čas lahko eni delujejo malo močneje, a to nikoli ne traja dolgo, saj se sami regulirajo in nazaj vzpostavijo ritem. Med CEM preiskavo pri obremenitvi vedno zraste pritisk (200/90), saj mora srce pri naporu poslati veliko več krvi in je zelo obremenjeno. Kardiolog vam je sam povedal, da je preiskava potekala normalno.

Spoštovani, 25 let, zdravo srce in občasni povečan ritem, je dobro stanje telesa. Samo, če vas to zelo moti, vam lahko vaš osebni dzravnik predpiše kakšno zdravilo, ki bo preprečevalo, da srce ne bo moglo pospešiti utrip. Sicer pa morate začeti svojo zavest obrinti ven iz sebe in ne , kot sami pravite "ves čas razmišljam samo o mojem zdravju in problemih", biti obrnjeni v sebe, ampak poskušati pozabite na sebe, svojo zavest obrniti ven iz sebe, še posebno sedaj, ko imate dokaz, da je vaše srce zdravo.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal