Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pomoč za Polandov sindrom, asimetrijo prsnega koša oz. dojk


Odgovor:

Spoštovani,

polandov sindrom je prirojena enostranska motnja v razvoju prsne mišice. V enakem številu (približno 1 na 20000 novorojencev) prizadene oba spola. Dvakrat pogosteje nastane na desni strani. Najverjetnejši vzrok je motnja v prekrvavitvi, ki nastopi v času razvoja zarodka, ko rastoča rebra začasno stisnejo arterijo, ki prehranjuje to področje.

Sindrom lahko nastopa v blažji ali težji obliki. Ob veliki in mali prsni mišici so lahko odsotne tudi ostale mišice v področju ramena in hrbta. Rebra na prizadeti strani so lahko slabše razvita in vdrta. Podkožno maščevje v področju prsi in pazduhe je lahko stanjšano. Prsna bradavica in kolobar sta pogosto slabše razvita ali odsotna. Pri ženskah lahko manjka mlečna žleza in v puberteti se na prizadeti strani dojka ne razvije. Pogosto so pridružene nepravilnosti v razvoju zgornje okončine na isti strani, kar lahko povzroča tudi resne funkcionalne težave.

Asimetrija prsnega koša in dojk povzročata hudo estetsko motnjo. Stanje lahko izboljšamo samo s kirurškimi posegi. Pri mladeničih za korekcijo stanja pogosto uporabimo široko hrbtno mišico, če je ta normalno razvita. Mišico s hrbta zavrtimo na sprednji del prsnega koša in z njo oblikujemo manjkajočo sprednjo pazdušno gubo in prsno mišico. Pogosto uporabimo tudi posebno oblikovan silikonski vsadek ali tkivo z drugega dela telesa, ki ga prenesemo na žilnem peclju kot prosti reženj. Pri mladenkah moramo rekonstruirat tudi celotno dojko, kar dosežemo z različnimi tehnikami, ki jih izbiramo glede na telesne danosti.

Svetujem vam, da se naročite na pregled na Oddelek za plastično in estetsko kirurgijo, UKC Ljubljana, kjer rešujemo takšne probleme. Le po pregledu vam bomo lahko svetovali operacijo, ki je za vas najbolj primerna. Plačilo zdravljenja za odpravo posledic prirojenih napak, vključno z estetskimi motnjami, krije zdravstveno zavarovanje.

Lep pozdrav.
asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.