Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vrtoglavica pri babici


Vprašanje:

Spoštovani! Moja babica je stara 86 let. Že tri leta nazaj se je vsako jutro počutila slabo zaradi vrtoglavice in omotice, ki je nekje sredi opoldneva popustila. To sem pripisovala pozitivnemu učinku zdravila, ki ga redno jemlje že nekaj let. Ves ta čas tudi slabše sliši, v ušesih ji pa neprenehoma zveni. Tu in tam jo je tudi zanašalo in je padla. Pred desetimi dnevi se je vrnila iz bolnišnice zaradi suma na colicae abdominalis in vnetja, kjer so jo med drugim zdravili z antibiotiki. Po prihodu iz bolnišnice se ji je stanje zelo poslabšalo. Vrtoglavico z omotico ima od jutra do večera, omotico ima tako močno, da jo vrže in to zmeraj nazaj, nikoli naprej. Zraven starostne demence, ki jo je imela že pred tem, a ni bila huda, se je tudi ta zelo poslabšala, tudi govori zelo zmedeno in zelo težko hodi. Sama sploh ne, ker se mora zaradi omotice vedno nekje držati. Imam jo pri sebi, saj že nekaj let zanjo skrbim, a vas prosim za nasvet. Zanima me, kaj se z mojo mamo dogaja, kaj je njeno stanje tako poslabšalo in napotnico za katerega strokovnjaka bi morala dobiti? Pred tremi leti je doživela že možgansko kap, ampak je po njej zelo lepo okrevala. Najlepša hvala za odgovor, zelo mi boste pomagali.

Odgovor:

vrtoglavSpoštovana,

vrtoglavica je žal redni spremljevalec starosti, pri tem je več vzrokov: slabši vid, sluh, motnje ravnotežja zaradi slabe prekrvavitve možgan, slabše delovanje čutnic na telesu. Tega se ne da odpraviti, vrtoglavica se včasih omili z zdravili. Zdravilo, ki ga omenjate, je pri starostniku dostikrat vzrok za poslabšanje zmedenosti, zato je pametno opraviti posvet z zdravnikom glede predpisa drugega zdravila, če ga sploh rabi.

Hospitalizacija pri starem bolniku je velik stres, jaz se je zelo izogibam. Mislim, da vaša babica ne potebuje stresnih obiskov pri specialistu, ampak dober razgovor z osebnim zdravnikom, ki vam bo dal natančna navodila glede nege. Vsekakor bi bilo umestno raziskati vzroke demence (vitamin B12, folna kislina, CT možgan...).

Morda ste vi največ, kar babica potrebuje? Pazite pa nase, skrb za tako starega človeka s toliko težavami je zelo naporna služba. Upam, da boste zmogli.

Lep pozdrav!