Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine v spodnjem predelu trebuha, krči in napinjenost


Vprašanje:

Spoštovani. Stara sem 55 let in pred dvema dnevoma se mi je pojavila precej huda bolečina v trebuhu, desno spodaj. Je močna, konstantna, povečana po uživanju hrane (rdeče meso, ki ga jem zelo poredko). Spremljajo jo občasni krči, trebuh je napihnjen, napet, sem utrujena, pojavile so se rahle bolečine predvsem v kolenih. Blato iztrebljam, krvavitve nisem zasledila. Hrane ne prežvečim dovolj dobro. Tovrstne bolečine, krče sem že imela, a tokrat so veliko hujši. Po dveh, treh dneh, ko se blato izloči, bolečine popustijo. Več ali manj, vse življenje imam težave z zaprtostjo. Pred šestimi meseci sem začela s pitjem zelenih smootijev iz ekološke zelenjave (zeleni listi z dodanim sadjem), kar mi pri iztrebljanju zelo pomaga. Pred šestimi meseci sem bila tudi na gastroskopskem pregledu želodca in koloskopiji črevesja, vendar ne zaradi težav, ki jih opisujem. Z gastroskopijo mi je bil najden in odstranjen polip iz antruma v želodcu, diagnoza po koloskopiji pa je bila zelo iritirano črevo. Pred časom sem imela težave s hemoroidi (dvakrat odščipnjeni z zanko). Že deset let se zaradi težav z želodcem in črevesjem zdravo prehranjujem, ne kadim in ne pijem alkohola. Zadnje leto me spremlja nenehni stres v službi. Lepo prosim za vaš odgovor, za katerega se vam najlepše zahvaljujem.

Odgovor:

Spoštovani !
Pri vaši starosti sklepam, da ste dobili poziv programa SVIT, ki nič ne boli in nič ne stane, je pa v veliko pomoč zdravnikom, ko pridejo na posvet bolniki s težavami, kot jih imate vi. Če je izvid negativen smo veliko bolj mirni. Pri bolečini v spodnjem delu trebuha desno bi lahko prišla v poštev tudi vnetje slepiča ali vnetje jajčnika (oz. jajcevoda) na desni strani. Če bi osnovne preiskave pri vašem zdravniku (pregled krvi, levkociti, sedimentacija) izključile vnetno obolenje, je vsekakor potrebno misliti na nadaljno diagnostiko.

Kot pišete ste gastroskopijo in koloskopijo že opravila. Izvid, da je črevo iritirano pravzaprav ne pomeni nič hudega. Iritacija je lahko prehodna. Če zdravnik, ki je preiskavo delal meni, da bi bila potrebna ponovitev in razmislek ali je draženje napredovalo oz. se umirilo, bi bilo pametno preiskavo ponoviti. Posvetujete se z zdravnikom, ki je preiskavo opravil! Če ne gre za vnetno dogajanje na slepiču, jajcevodu ali črevesu, bi bilo morda pametno opraviti še preiskave za morebitno nutritivno alergijo (preobčutljivost na določena hranila). V zadnjem času opisujejo tudi težave zaradi slabega prebavljanja mlečnega sladkorja (laktozna intoleranca). Glede hemoroidov ste napisali, da ste bili zaradi tega zdravljeni. Tudi krvavitev ne opisujete, zato menim, da s te strani ni težav. Mnogokrat tudi stres zares lahko povzroči zoprne težave, kjer kljub vsemogočim preiskavam ne najdemo nič oprijemljivega. Verjamem pa, da vam ni vseeno. Obrnite se najprej na vašega osebnega zdravnika, naslednji primerni zdravnik pa bi bil specialist gastroenterolog.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.