Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB)


Vprašanje:

kopb Pozdravljeni! Mama ima diagnosticirano KOPB z znaki astme, kaditi je nehala pred 7 leti, vendar se stanje samo poslabšuje. Je tudi srčni bolnik - ne vem točno katera bolezen..ima razširjeno srce, odebeljeno levo steno. Ima visok pritisk in sedaj še diagnosticirano zelo visoko sedimentacijo. Pri prebiranju o KOPB bolezni sem nekako prišla do zaključka, da bi se s prenehanjem kajenja stanje vsaj obdržalo, če ne že izboljšalo, vendar je zmeraj slabše. Zelo močno in nekontrolirano tudi kašlja. Ali je to napredovanje KOPB bolezni ali je tukaj kakšen drugi vzrok? Zahvaljujem se za odgovor.

Odgovor:

Spoštovana.
Vaša mama potrebuje redne pulmološke (in tudi kardiološke kontrole) predvsem zaradi ureditve terapije. Nekatera zdravila za srce (beta bloker in ace inhibitor) lahko negativno vplivajo na pljuča oziroma povzročajo kašelj. Le ta je lahko znak dodatne pljučne bolezni, posebej, če je visoka sedimentacija. Pri neurejeni astmi se lahko kašlja. Pogosto imajo ti bolniki tudi težave z želodčno kislino, ki tudi lahko povzroča kašelj.

Dobro je, da je mama nehala kaditi. S tem je ustavljeno napredovanje KOPB, vendar ima tudi druge bolezni zaradi katerih se lahko stanje poslabšuje. Glede na vaše podatke zaenkrat v odgovoru toliko, več se da pomagati s pregledom vseh izvidov, kontrolnimi in dodatnimi preiskavami, zato svetujem specialistične kontrole.

Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.