Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pri mladoletnem sinu sem našla travo, kaj naj naredim?


Vprašanje:

Sem mati dveh sinov, imata 16 in 10 let. Zanima me, kako naj pristopim k starejšemu sinu pri katerem sem našla travo. Noče se pogovarjati, vse kar vprašam je nesmiselno, nič ne vem, me ne posluša, se zadira name...  V šoli je popustil, očitno ima slabo družbo. Prosim za pomoč!

Odgovor:

Pozdravljeni,

kot vidim ste postali mama mladostnika in v vaši družini se je marsikaj spremenilo. Vaš sin kaže vedenje, ki je zelo značilno za to razvojno obnobje: opozicionalnost-upiranje avtoritetam,i mpulzivnost in negativizem, težnjo po zasebnosti in osamosvajanju, intenzivno vključevanje v vrstniške skupine, preizkupanje različnih vlog in eksperimentiranje tudi na področju prepovedanih stvari. Vse to vas kot starša spravlja v stisko in vas skrbi. Potrebna bo potrpežljivost z vaše strani in mogoče drugačna komunikacija (manj enosmerna avtoritativna, bolj dvosmerna in sodelujoča), pri vzgoji in postavljanju meja. Poskušajte najti ravnovesje med mladostnikovo neodvisnostjo na eni strani ter njegovimi odgovornostmi in obveznostmi na drugi. Klju navideznemu uporu in odklanjanjem vas vaš sin še vedno potrebuje.

Da boste lažje kos vzgojim nalogam v tem zanimivem in burnem obdobju, ki je pred vami, vam svetujem, da poiščete v knjižnici strokovno literaturo, izmenjate izkušnje z drugimi straši, sodelujete s šolo, se pogovarjate s partnerjem, drugimi družinskimi člani in prijatelji.

Če pa se bodo težave stopnjevalje in bo resno moteno vsakdanje funkcioniranje vašega mladostnika, poiščite strokovno pomoč . Na Ištitutu VIR v Celju lahko poiščete pomoč in odgovore povezane u uživanjem in eksperimentiranjem nedovoljenih substanc pri mladostnikih.

Lep pozdrav in čim več lepih trenutkov z vašim maldostnikom vam želim...