Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako se naj spopadem s stresom?


Vprašanje:

stres Spoštovani! Pred 3 meseci, se mi je pojavila določena bolečina v prsih in okoli srca. Zarad samega strahu za katero bolezen gre, se mi je pojavilo oteženo dihanje in pospešeno bitje srca. Opravil sem zdravniške preglede, kjer so ugotovili, da je z menoj vse v redu, ostalo pa mi je še vedno oteženo dihanje. Kolikor sem prebral na internetu, doživljam še vedno vse skupaj kot nekake stresne situacije. Veliko se sicer zadne čase sekiram zaradi denarja, službe in stanovanja, tako da sem začel jemati pomirjevala za stres. Prosim, če mi lahko poveste, kako se naj spopadem s stresom in si izboljšam koncentracijo in spomin, saj mi šport ravno ne pomaga. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni!

Glede na to, da je za težave, ki jih opisujete, izključen nek organski razlog, je prav o njih razmišljati in si jih razložiti s psihološkega vidika. Težave telesne narave povezujete s situacijami, ki so za vas obremenjujoče, pri čemer ste osredotočeni zlasti na simptome, ki jih poskušate omiliti tudi z uživanjem pomirjevala. Simptomi predstavljajo način izražanja neke stiske, in tisti del našega celostnega vedenja, na katerega ne moremo neposredno vplivati. S pomirjevalom jih lahko omilite, ne morete pa na ta način odpraviti razlogov za njihov nastanek. Za to je potrebno pogledati »ozadje« težav. V psihoterapevtskem procesu ob pomoči terapevta opravite presojo o komponentah vedenja na katere imate moč vpliva, poiščete načine za učinkovitejše zadovoljevanje svojih psihičnih potreb ter tako ponovno prevzemate nadzor nad svojim življenjem.

Vzporedno si lahko pomagate s tehnikami, ki so se izkazale za učinkovite pri zmanjšanju ali odpravi psihičnih obremenitev. Sicer so usmerjene neposredno bolj na simptomatiko (avtogeni trening, EFT – Emotional Freedom Techniques), in vam bodo pomagale pri doseganju telesne umirjenosti. Poleg psihoterapije izvajam tudi obe tehniki, ki sem vam ju priporočila. V kolikor bi se želeli z menoj osebno pogovoriti, me prosim ponovno kontaktirajte.
Želim vam vse dobro.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal