Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Napenjanje in napihnjenost


Vprašanje:

Pozdravljeni! Imam precej neprijeten problem. Pred približno pol leta se je kar naenkrat pojavila velika napihnjenost in napenjanje. Temu seveda sledi spuščanje plinov, ki so pogosto zelo neprijetnega vonja. Mislila sem, da je bilo to zaradi hrane oz. nečesa kar sem zaužila, ampak problem kar ostaja. Naj povem, da sem vegeterijanka, pojem veliko sadja in zelenjave, vsak dan zajtrkujem jogurt, veliko sem pojedla tudi sira in občasno pila mleko. Ker problem ne izgine, sem z jedilnika ''izbrisala'' mlečne izdelke (razen jogurta), saj sem predvidevala, da je napenjanje posledica laktoze. Stanje ni veliko boljše (mogoče malo, sem pa še vedno zelo napihnjena in tudi vetrov je ''malo morje'', samo vonja ni izrazitega). Ne vem, če mi lahko pomagate ali kakorkoli svetujete, bi vam bila pa zelo hvaležna, saj cele dneve samo razmišljam o tem kaj naj pojem, da ne bo vetrov. Najlepša hvala že v naprej!

Odgovor:

Spoštovani!

Glede na vašo prehrano bi lahko sklepali, da v hrani dobivate veliko vlaknin oz. celuloze, ki se razkraja v širokem črevesu in vsekakor tudi povzroča vetrove. Nič mi ne poveste kakšna je vaša starost. Glede na starost bi prav gotovo morali razmišljati o nujnosti in obsegu nadaljnih preiskav.

Ali ste že opravili kake preiskave (koloskopija?). Če ste stari od 50 do 70 let, so vam prav gotovo poslali povabilo programa SVIT. Ali ste odgovorili? Kakšen je bil rezultat? Za izključitev resnega obolenja, bi bilo potrebno vse te podatke poznati in se pogovoriti o nadaljnjem ukrepanju. Predlagam, da o tem razmislite in podvzamete ustrezne korake! Predvsem pa nobene panike!

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.