Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Bolečina v prsnem košu


Vprašanje:

Spoštovani! Pred dvema mesecema se mi je v prsih pojavila pekoča bolečina. Predvsem jo čutim po levi strani prsnega koša, ko želim raztegniti zgornjo levo stran telesa z nagibom v desno. Pojavilo se je tudi oteženo dihanje, ki pa je za trenutek izginilo, nato pa se znova pojavilo. V tem času sem bil tudi že v hribih, na kolesu, skratka fizično kar nekaj aktiven. Obiskal sem zdravnika, ki me je napotil na slikanje pljuč, odvzem krvi, spirometrijo in h kardiologu na EKG pregled. Vsi izvidi so bili dobri. Po njegovem naj bi šlo za vnetje kostno-vezivno-mišične posode prsnega koša. Kakšno je vaše mnenje? Ali mi lahko kaj več poveste o tem, koliko časa traja, priporočila? Živim zelo zdravo, ne pijem in ne kadim, veliko se ukvarjam z različnimi športi (plezanje, veslanje, kolo, tek, potapljanje). Prosim za vašo pomoč in hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Bolečina v prsnem košu je najpogosteje kostno mišična, srčna (angina pektoris) zaradi vnetja reberne mrene. Drugi vzroki so redki. Glede na podatek, da vas boli pri gibanju, gre najverjetneje za kostno mišično bolečino. Tudi podatek, da dobro prenašate fizične napore, ne govori za srčni ali pljučni vzrok.

V večini primerov mišična bolečina v dveh mesecih preneha. Pomagamo si z mazili, toploto, fizioterapijo.
Svetujem, da ponovno obiščete svojega zdravnika, ker so težave še vedno prisotne. V poštev pride dodatna diagnostika kostno mišične bolečine ali morebiti tudi drugega vzroka, ki ga ne moremo povsem izključiti.

Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Aktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

15. 04. 2012 22:22:03
Nisem zdravnik, zato bom delil samo izkušnjo in ne nasvetov. Oče je bil maratonec in na maratonih dosegal dobre čase ter celo zmagoval. Na lažjem treningu je padel v nezavest (pred tem ni govoril o težavah). V dveh tednih z vsemi testi v bolnišnici niso odkrili težav in ga skoraj poslali domov. Za vsak slučaj so ga poslali v celjsko bolnišnico na bolj podroben pregled ožilja. Tam so odkrili zožanje žile na srcu. Na srečo so težavo pravočasno odkrili in mu namestili stent. Zato mogoče nebi bilo dobro tako hitro odpisati morebitnih težav s srcem pri bolečinah v prsnem košu. Če ne bi bila nezavest tako nenavadna pri zdravem športniku ter če ne bi bilo nekaterih poznanstev, bi ga poslali domov in vprašanje kaj bi se zgodilo z njim v tem primeru.