Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Sindrom karpalnega kanala


Vprašanje:

Pozdravljeni,imam vse znake tega sindroma,sem se že naročila pri zdravniku in moram čakati 2 meseca.Vendar pa so bolečine zelo hude, ponoči ne morem spati.Prijateljica mi je posodila opornico, ki je nekaj časa kar pomagala, sedaj pa skoraj ne več. Ali mi lahko svetujete, kaj lahko storim, da bom zdržala ta 2 meseca do pregleda? Kdo mi predpiše opornico, da lahko to vrnem prijateljici? Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana gospa,

domnevam, da ste naročeni na pregled pri specialistu plastične kirurgije, saj je roka naše področje. Glede na napotno diagnozo ste dobili dokaj zgoden datum. Zaradi polnih ambulant in (še) bolj perečih bolezni je na pregled pogosto treba čakati dlje. Plastični kirurg bo ocenil stanje in predlagal način zdravljenja. Če bo potrebna operacija, boste po pregledu dobili datum za poseg, ki je odvisen od čakalne vrste. Čakalna doba za operacijo sindroma zapestnega prehoda je nekaj mesecev. Nekatere ustanove in koncesionarji imajo včasih zelo kratke čakalne dobe, saj ZZZS za zdravljenje sindroma občasno razpiše in financira dodatne operacije. O tem so največkrat seznanjeni osebni zdravniki.

V času do operacije lahko težave ublažite z zmanjšanjem obremenjevanja rok in izogibanjem aktivnostim, ki sprožijo bolezenske znake. Nekaterim bolnikom pomaga hlajenje zapestja. Zdravila - nesteroidni antirevmatiki - nekoliko ublažijo bolečine in umirijo vnetje in otekanje, ki v zapestnem prehodu stiska mediani živec. Z opornico že imate izkušnje. Običajno se jo nosi ponoči. Nehotno zvijanje zapestja med spanjem dodatno stisne živec in izzove mravljinčenje in bolečine, ki zbujajo bolnika. Opornica zapestje zadrži v nevtralnem položaju, podobnem tistemu ob držanju kozarca za vodo. V tem položaju je tlak v zapestnem prehodu najnižji in živec najmanj utesnjen. Opornic že nekaj let ni več mogoče dobiti na naročilnico in jih je potrebno kupiti.

Operacija sindroma zapestnega praviloma zelo uspešno in trajno odpravi težave. Kot samoplačnik lahko o času operacije odločate sami v dogovoru s plastičnim kirurgom. Takšno izbiro ponujajo javne in privatne ustanove. Cena posega je približno 300 evrov.

Lep pozdrav.
asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.