Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Izkašljana kri


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Pred dnevi se mi je zgodilo, da sem ob močnem kašljanju, ko sem začutila draženje v grlu, izkašljala kri. Sicer imam stanjšano sluznico in refluks, kadilka pa nisem. To se mi je zgodilo prvič in po tem, enkratnem dogodku, ne več. Kri je bila svetlo rdeča in ni je bilo tako malo. Zanima me, če je to lahko razlog za skrb oziroma, kaj vse bi lahko bilo vzrok temu. Ali mi svetujete obisk pri zdravniku oziroma specialistu?

Hvala za vaš odgovor, lepo pozdravljeni!

Odgovor:

Spoštovana!

Izkašljevanje krvi (hemoptiza) je najpogosteje posledica vnetja sapnic (bronhitis). To vnetje nastane kot posledica okužbe (virusi, bakterije ... ), lahko tudi kot posledica želodčne kisline, ki se vrača v požiralnik (GERB).
Pri rizičnih bolnikih (kadilci, starejši) je potrebno izključiti resno pljučno obolenje (tumor, tuberkulozo, razširjene sapnice ... ).

Če se je izkašljevanje krvi pojavilo samo enkrat ob bronhitisu pri mlajšem nerizičnem posamezniku, ni nujen pregled pri pulmologu. Sicer svetujem pregled in rtg sliko pljuč. Ob ponavljajočem se izkašljevanju krvi je potrebno z aparatom pregledati dihala (bronhoskopija), da se ugotovi, če pacient res krvavi iz pljuč (ali iz ust, grla, zgornjih prebavil... ), od kod iz pljuč krvavi in zakaj.

Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.